In de maandelijkse rubriek ‘HR trends over de grens’ steken we voor jou de grenzen over en dan bedoelen we niet enkel de landsgrenzen. We kijken wat we kunnen leren van diverse vakgebieden, industrieën en andere inspiratiebronnen. Deze inspiratie kan leiden tot nieuwe oplossingen voor jouw HR-uitdagingen. Dit keer hebben we het over manieren om het welzijn van je medewerkers te verbeteren.
Onderzoek toont aan dat twee derde van de Amerikaanse werkgevers programma’s aanbiedt om het welzijn van de eigen medewerkers te ondersteunen. Daarbij genereert deze investering een return on investment van 1,5$.
Waarom deze programma’s zo populair zijn? Omdat een dergelijk ondersteunend aanbod niet alleen het mentale welzijn verbetert van de medewerkers, maar ook hun productiviteit een boost geeft en afwezigheid op de werkvloer tempert.
Logisch, want wanneer mensen goed in hun vel zitten, geven ze makkelijker het beste van zichzelf, zijn ze productiever en creatiever. Ze gaan ook makkelijker warme relaties aan met collega’s, zijn stressbestendiger en dragen met plezier succesvol bij aan de organisatie.
In dit artikel geven we vier voorbeelden waarmee het welzijn van medewerkers gestimuleerd wordt.
Om patiënten optimaal te kunnen verzorgen, moet een arts alert zijn. Daarom is de spoedgevallendienst van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt (BE) gestart met het project ‘Fit door de nacht’. Dat project zorgt er onder andere voor dat spoedartsen powernaps kunnen doen tijdens hun shiften.
Dat doen ze in een ‘futuristische energycocon’, waarmee NASA en de luchtvaartindustrie al langer werken. Deze cocon beschikt onder meer over een rolluikje dat het personeel tot aan hun tenen kan dichtklappen om op die manier een eigen cocon te creëren.
Slapen is echter niet verplicht. De bedoeling is vooral dat het personeel even kan resetten om later op de avond eventuele moeilijke momenten op te kunnen vangen.
Zijn er binnen jouw organisatie manieren om medewerkers te ondersteunen in moeilijke momenten?
Ook bouwvakkers op de werf verdienen comfort, dacht men bij ‘Jansen the Building Company’. En daarom kunnen de vakmannen bij hen gebruikmaken van een speciale comfortcontainer. Deze container biedt meer licht, beschikt over technologische snufjes en heeft zelfs een dakterras waarop bouwvakkers in leukere omstandigheden kunnen werken en ontspannen.
Wat kan er beter qua comfort voor jouw medewerkers?
AB InBev biedt haar medewerkers 26 weken volledig betaalde moederschapsrust. Dat is 11 weken meer dan wettelijk verplicht in België. AB InBev vergemakkelijkt daarnaast ook de terugkomst naar het werk: wie wil kan de eerste twee maanden 75% werken, terwijl je loon 100% doorloopt. Voor vaders of verzorgers gaat het 100% betaald geboorteverlof van 2 naar 4 weken. De nieuwe regeling gaat in heel Europa van start, houdt ook rekening met nieuwe gezinssamenstellingen en is een belangrijke stap naar het bredere engagement van de brouwerij om een meer diverse en inclusieve werkplek te creëren.
Hoe kan je zelf trendsetter in arbeidsvoorwaarden worden?
Bij het bedrijf Buffer hebben medewerkers niet het gevoel dat ze hun emoties en mentaal welzijn moeten wegstoppen. Er heerst een sterk geloof in authenticiteit en in het belang om op de werkvloer volledig jezelf te zijn. Daarbij worden de fijne, maar ook de minder leuke momenten met elkaar gedeeld.
CEO Joel Gascoigne geeft daarbij het goede voorbeeld. Zo deelt hij openlijk over zijn mindere dagen, waarbij hij regelmatig de hulp inschakelt van een therapeut wanneer het hem soms teveel wordt.
Het bedrijf zelf biedt de eigen medewerkers bovendien gratis online toegang tot therapeutisch advies en tot de wellbeing app Joyable.
Biedt jouw organisatie ondersteuning voor het mentaal welzijn van de medewerkers?
Deze rubriek is tot stand gekomen samen met innovatie researcher Marc Heleven en internationaal spreker Cyriel Kortleven. Wil je meer weten over het Crossing Borders proces of het boosten van de Verander mindset? Stuur dan een e-mail naar Cyriel Kortleven.