Artikel
12 feb '21
12 februari '21
2 min

5 mei… hoe zit het ook alweer?

Ieder jaar rond deze tijd is het weer een veelgehoorde vraag: “Is 5 mei een vrije dag?”. Bevrijdingsdag (5 mei) is bij Koninklijk Besluit op 24 september 1990 uitgeroepen tot een nationale feestdag, maar 5 mei is niet automatisch een vrije dag. Werkgevers moeten dit onderling met hun werknemers regelen. Per sector gelden hiervoor andere regelingen. Controleer daarom altijd je cao om te weten of Bevrijdingsdag een (betaalde) vrije dag is.

Eigen afspraken

Werknemers van de Rijksoverheid hebben op 5 mei vrij, als hun werk dat toelaat. Andere (semi-)overheidsinstellingen volgen zoveel mogelijk het voorbeeld van de Rijksoverheid. In 2020 was 5 mei op basis van artikel 5:3 Cao Gemeenten een vrije dag, tenzij bedrijfs- of dienstbelangen het noodzakelijk maakten dat de werknemer kwam werken.

Voor het primair en voortgezet onderwijs geldt dat 5 mei een algemeen erkende feestdag is. Werknemers zijn deze dag vrij. Wel wordt 5 mei van het vakantieverlof afgeschreven. Publieke instellingen zoals ziekenhuizen draaien meestal zondagsdiensten.

In veel cao’s, zoals de Cao Beroepsgoederen, is vastgelegd dat er om de 5 jaar een vrije dag gegeven wordt (zoals 2025, 2030). Wanneer er in de cao geen afspraken gemaakt zijn of wanneer een bedrijfstak geen cao heeft, dan bepaalt de werkgever zelf of 5 mei een vrije dag is.

Toch werken?

Werk je op een feestdag? Dan krijg je niet automatisch een extra beloning in geld of tijd. Je kunt bij je werkgever informeren of je op een bepaalde feestdag moet werken en of je hiervoor een vergoeding krijgt. Je kunt hiervoor ook je cao of arbeidsovereenkomst raadplegen.

Officieel erkende feestdagen

Rondom de jaarlijks terugkerende feestdagen ontstaan er regelmatig vragen bij werkgevers waar medewerkers recht op hebben. Je leest er alles over in het artikel waarin we antwoord geven op 5 veelgestelde vragen die spelen bij werkgevers met betrekking tot feestdagen.