Het behouden én motiveren van medewerkers wordt op dit moment door HR als grootste uitdaging beschouwd. Dit blijkt uit onderzoek van Trends in HR onder 790 HR-professionals in Nederland. In dit artikel delen we de 6 belangrijkste HR-trends voor 2025 en geven we een doorkijkje richting de toekomst.
In oktober 2024 heeft Trends in HR, samen met Driessen Groep en onderzoeksbureau Markteffect een onderzoek uitgevoerd naar de belangrijkste actuele en toekomstige HR-trends. Het onderzoek is ingevuld door 790 HR-professionals en 1707 werkenden in Nederland.
Op de vraag welke thema’s HR met betrekking tot medewerkers momenteel als grootste uitdagingen beschouwt voor de organisatie is de volgende top 6 ontstaan:
Het behoud en de motivatie van medewerkers is voor 55 procent van de HR-professionals de grootste uitdaging. Organisaties met bevlogen medewerkers ervaren tot 60 procent minder personeelsverloop. Begin om dit te bereiken met een sterke employee journey. Stel een onboardingprogramma op, bied regelmatige ontwikkelingsgesprekken aan en investeer in erkenning en beloning.
Belangrijke factoren bij het behoud van medewerkers zijn:
“Als je weet hoe een medewerker zich voelt, kun je inspelen op hun behoeften,” zegt Maria Tims, hoogleraar Future of Work. Job crafting kan hierbij helpen: door taken af te stemmen op wat medewerkers energie geeft, verminder je stress en verloop.
Daarnaast is een werkomgeving met aandacht voor gezondheid, vitaliteit en een goede werk-privébalans belangrijk. Flexibele werkregelingen en groeimogelijkheden versterken niet alleen de tevredenheid, maar ook de loyaliteit van medewerkers.
De arbeidsmarkt blijft krap, ondanks een lichte stabilisatie. Uit de arbeidsmarktprognose 2024-2025 van het UWV blijkt dat het aantal banen in 2025 met 85.000 zal toenemen (+0,7 procent). Toch blijft de spanning hoog: volgens het CBS waren er in het derde kwartaal van 2024 nog 106 vacatures per 100 werklozen.
HR-professionals voelen het tekort aan geschikte kandidaten sterker dan ooit. Dit benadrukt de noodzaak om actie te ondernemen. Door toekomstige personeelsbehoeften in kaart te brengen met strategische personeelsplanning en in te spelen op trends, kunnen organisaties voorbereid blijven. Innovatieve wervingsmethoden, zoals gamification, data-gedreven werving en sociale media, helpen om talent aan te trekken en te behouden.
Verzuim door mentale of fysieke gezondheid wordt door 38 procent van de HR-professionals genoemd als grote uitdaging. Zowel HR-professionals als werkenden in Nederland zien de organisatie als medeverantwoordelijk voor het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Het verschil zit echter in de aanpak: HR en medewerkers ervaren verschillende prioriteiten als het gaat om mentale gezondheid.
Belangrijkste tools volgens HR:
Belangrijkste tools volgens medewerkers:
Dit verschil in beleving benadrukt het belang van heldere communicatie en maatwerk. Wat HR als effectief beschouwt, sluit niet altijd aan bij de verwachtingen van medewerkers. Door beter samen te werken en welzijnsprogramma’s af te stemmen op behoeften, kunnen organisaties verzuim terugdringen en een gezondere werkomgeving creëren.
Duurzame inzetbaarheid wordt door 28 procent van de HR-professionals gezien als een belangrijke uitdaging. Het draait bij duurzame inzetbaarheid om het gezond, gemotiveerd en productief houden van medewerkers gedurende hun hele loopbaan. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (april 2024) blijkt dat factoren zoals tevredenheid met werk en arbeidsomstandigheden een belangrijke rol spelen bij de mate waarin medewerkers willen en kunnen blijven werken.
Volgens Anouk ten Arve, columnist bij Trends in HR, ligt de sleutel tot duurzame inzetbaarheid in het voorkomen van ongewenst verloop. “Wat hiervoor precies nodig is, kun je alleen maar weten door het aan je medewerkers te vragen,” stelt ze. In een van haar columns benadrukt ze het belang van inzicht in vertrekredenen en hoe deze waardevolle informatie bieden om werksituaties te verbeteren.
“Duurzame inzetbaarheid zit niet in het aanpassen van de professional aan de werksituatie, maar aan het aanpassen van de werksituatie aan de professional,” aldus Anouk ten Arve. Deze visie onderstreept het belang van een flexibele aanpak, gericht op de dagelijkse praktijk en de behoeften van medewerkers.
Door samen te werken met medewerkers en actief te investeren in hun welzijn, kunnen organisaties niet alleen verloop verminderen, maar ook de productiviteit en tevredenheid verhogen.
Gezondheid en vitaliteit worden door 25 procent van de HR-professionals als een belangrijke uitdaging gezien. Volgens Mikkel Hofstee, expert op het gebied van vitaliteit, is het cruciaal dat werk een positieve bijdrage levert aan het welzijn van medewerkers. “Vitaliteit op de werkvloer betekent dat het werk zo georganiseerd is, dat het bijdraagt aan de gezondheid van de medewerkers,” legt hij uit in het interview “Aandacht voor vitaliteit geen extraatje, maar noodzaak.”
Goede vitaliteitsprogramma’s versterken niet alleen de betrokkenheid en het eigenaarschap van medewerkers, maar leiden ook tot minder verzuim. Het uiteindelijke doel is een werkomgeving creëren waar medewerkers productiever, loyaler en langer inzetbaar zijn.
Arbeidsvoorwaarden spelen een belangrijke rol in het aantrekken en behouden van talent, ook al worden ze door 19 procent van de HR-professionals minder urgent genoemd dan thema’s als duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. De jaarlijkse Arbeidsvoorwaardennota, opgesteld door AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland, benadrukt dat organisaties door slimmer te werken hun arbeidsproductiviteit kunnen verhogen en economische groei kunnen bevorderen. Belangrijke thema’s voor het komende cao-seizoen waarmee organisaties hun arbeidsproductiviteit moeten verhogen zijn: beloning, de organisatie van het werk, leven lang leren en vitaliteit.
Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht in cao-onderhandelingen. Op 1 januari 2024 bevatte meer dan een derde van de 657 onderzochte cao’s afspraken over verduurzaming van woon-werkverkeer. Deze trend wordt gedreven door:
Voor HR-professionals liggen hier kansen: groene arbeidsvoorwaarden maken organisaties niet alleen aantrekkelijker voor talent, maar vergroten ook de betrokkenheid van medewerkers en dragen bij aan de duurzaamheidsdoelen van de organisatie.
De toekomst brengt interessante prioriteiten met zich mee voor HR. Uit ons onderzoek blijkt dat de volgende zes thema’s de belangrijkste uitdagingen vormen voor organisaties:
Werkgeluk wordt door 36 procent van de HR-professionals gezien als een van de grootste uitdagingen voor de toekomst, vooral in de zorg. Om medewerkers tevreden te houden, zal HR moeten investeren in strategieën zoals welzijnsprogramma’s, flexibel werken en erkenning van prestaties.
Cijfers over werkgeluk:
Wil je weten hoe je werkgeluk in jouw organisatie kunt vergroten? Bekijk onze 10 tips voor meer werkgeluk en ontdek praktische stappen om werkplezier te versterken.
Het effectief beheren van een werkvloer met verschillende generaties wordt door 36% van de HR-professionals als een belangrijke uitdaging gezien. Iedere generatie heeft unieke drijfveren en behoeften, wat vraagt om maatwerk in HR-beleid. Het begrijpen van deze verschillen is essentieel om medewerkers gemotiveerd en betrokken te houden.
Waarom maatwerk nodig is:
In het artikel ‘Duurzame inzetbaarheid van medewerkers verschilt per generatie’ deelt uitzendbureau Driessen de belangrijkste inzichten met je.
Nieuwe manieren van leiderschap behoren tot de top 3 toekomstige uitdagingen voor HR. Maar liefst 35 procent van de HR-professionals geeft aan dat in de toekomst nieuwe manieren van leiderschap nodig zijn. Goed leiderschap gaat verder dan het runnen van een team of het zorgen voor werkplezier; het draait ook om persoonlijk leiderschap en zelfreflectie. Zoals Kirsten de Roo stelt in haar column ‘De vergeten kunst van persoonlijk leiderschap’: “Leiderschap begint bij jezelf.”
De belangrijkste eigenschappen van een goede leidinggevende:
Empathisch leiderschap speelt hierin een cruciale rol. Het vermogen om gevoelens, behoeften en perspectieven van anderen te begrijpen, maakt leiders niet alleen effectiever, maar ook menselijker. Empathie gaat voorbij aan de traditionele opvattingen van soft skills; het is een essentiële eigenschap die moed, integriteit en daadkracht vereist.
Lees ook het interview met Jitske Kramer over leiderschap in tijden van verandering.
Voor HR draait 2025 meer dan ooit om vooruitkijken. Maar liefst 34 procent van de HR-professionals ziet het ontwikkelen van een langetermijnstrategie als een belangrijke uitdaging. Een doordachte HR-strategie helpt organisaties niet alleen om medewerkers te behouden en te ontwikkelen, maar bereidt hen ook voor op toekomstige veranderingen en kansen. Denk aan thema’s als duurzame inzetbaarheid, strategische personeelsplanning en het stimuleren van groei met een leven lang leren. Ook inclusiviteit en technologie krijgen een vaste plek in het HR-beleid. En vergeet duurzaamheid niet, want groene arbeidsvoorwaarden maken organisaties aantrekkelijker én toekomstbestendig.
Het balanceren van bedrijfsresultaten met maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid is een groeiende uitdaging, vooral in het kader van ESG (Environmental, Social, Governance). 32 procent van de HR-professionals ziet dit thema als een belangrijke toekomstige uitdaging. Om te beginnen is het als HR slim om meer te weten te komen over de CSRD.
Hoewel het iets minder prioriteit krijgt, blijft het waarborgen van een inclusieve en veilige werkomgeving een belangrijk thema voor 24% van de HR-professionals. Hoe voorkomen we grensoverschrijdend gedrag en wat kunnen we preventief doen, daarover spraken we met gedragsbioloog Patrick van Veen. Elkaar aanspreken op gedrag, het gesprek aangaan en zorgen voor sociale veiligheid op de werkvloer. Dat vormen volgens Patrick de aandachtspunten voor een gezonde, respectvolle en effectieve werkomgeving waarin conflicten niet escaleren, maar worden opgelost. Een vertrouwenspersoon levert een belangrijke bijdrage als het gaat om bouwen aan een veilige en open werkomgeving. Lees ook het artikel waarom een vertrouwenspersoon onmisbaar is.
Naast bovenstaande trends die invloed hebben op het werk van HR, hebben we ook de wijzigingen in wet- en regelgeving vanaf 2025 voor je op een rij gezet.
Wil je in 2025 op de hoogte blijven van belangrijke HR-trends en jouw HR-strategie tussentijds blijven aanscherpen? Schrijf je dan in voor de Trends in HR nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken nieuwe inspiratie in je mailbox.