Mensen die goed op hun plek zitten presteren beter. Het lastige van de juiste mens op de juiste plek is dat de ‘mens’ en ‘plek’ na een positieve match niet voor altijd de beste combinatie blijven. Mensen veranderen en functies veranderen. De juiste mens op de juiste plek is daarom een continue proces. Om een idee te krijgen hoe dat proces er nu voor staat, heeft Driessen HRM samen met TNS Nipo een onderzoek gehouden onder meer dan 1.000 werkenden binnen de publieke sector.
Binnen de publieke sector werken mensen vaak op basis van een sterke persoonlijke overtuiging. Toch is het niet zo dat ze daarmee tot in lengte der dagen hetzelfde werk willen blijven doen. Gemiddeld is 1 op de 3 geïnteresseerd in een nieuwe baan. De (latente) behoefte aan een nieuwe plek is dus zeker aanwezig bij een aanzienlijk deel van de ondervraagden. Dat aantal neemt af naarmate men ouder wordt. Vanaf 55 jaar en ouder heeft nog maar 1 op de 5 behoefte aan een nieuwe baan.
Eigenlijk nog veel opmerkelijker dan het aantal mensen dat zelf geïnteresseerd is in een nieuwe baan, is het aantal mensen dat aangeeft dat het voor collega’s goed zou zijn om van baan te wisselen. Bijna 2/3 van de ondervraagden denkt dat collega’s daar beter van worden. Het voornaamste argument daarbij is dat het goed zou zijn voor hun persoonlijk ontwikkeling. 1 op de 4 geeft daarbij aan dat het zelfs goed zou zijn als ze de organisatie helemaal zouden verlaten. Gemiddeld een kwart zou zijn of haar collega’s niet willen missen en slechts 5% denkt dat zijn of haar collega’s onvervangbaar zijn.
Bewegen is gezond, ook binnen je carrière. Bijna 2/3 van de ondervraagden heeft een positieve associatie met het woord mobiliteit. Mobiliteit staat bij deze groep voor beweging van mens en organisatie en het vinden van de juiste mens op de juiste plek als continue proces. Naast deze positieve groep is er ook een aanzienlijk aantal mensen, gemiddeld 20%, dat zich eigenlijk helemaal geen voorstelling kan maken bij het woord mobiliteit.
Op de vraag: “Wat is het belangrijkste dat u van een organisatie wilt weten voordat u besluit er te gaan solliciteren?” staat bij 60% van de ondervraagden de missie, visie en kernwaarden op één. Het gebouw en de mogelijke werkomgeving daarentegen worden zelden als belangrijk geacht in een beslissing om ergens te solliciteren. De fysieke werkplek speelt dus een bescheiden rol bij het vinden van de juiste mens op de juiste plek.
Gemiddeld geeft 1 op de 3 werkenden in de publieke sector aan dat voor een nieuwe uitdaging binnen de bestaande organisatie erkenning van zijn of haar persoonlijk talent het belangrijkste is. Een grote groep mensen vindt dus dat hun capaciteiten niet voldoende bekend zijn binnen de organisatie. Werkenden tussen de 35 en 44 jaar hebben daar het meeste last van. Bijna 40% vindt dat zijn of haar talenten niet voldoende worden erkend.
Wanneer een collega afscheid neemt, wil je als organisatie niet dat al zijn of haar kennis voor de organisatie verloren gaat. Vrouwen zijn in dat soort situaties duidelijk beter in het doorgeven van kennis aan een nieuwe collega. Bijna 70% geeft kennis zonder moeite door aan een nieuwe collega. Bij mannen is dit nog geen 50% van de ondervraagden.
Overige opvallende conclusies over ‘juiste mens, juiste plek’: