Sinds vandaag maken meer dan 340 Nederlandse gemeenten gebruik van een nieuwe versie van het HRM Kennissysteem Rechtspositie Ambtelijk Personeel, ook wel RAP genoemd. Het systeem is gebaseerd op de geldende CAO, waarbij de CAR-UWO tekst verzorgd wordt door de VNG. RAP bevat daarnaast allerlei andere zaken op HRM-gebied zoals jurisprudentie, een kennisbank en modeldocumenten. Het systeem moet een belangrijke efficiencyslag opleveren voor HRM-ers, iets dat in tijden van bezuinigingen meer dan welkom is.
Bezuinigingen en efficiency
Veel afdelingen P&O of HRM binnen de gemeente staan onder druk. De 36 grootste steden bezuinigen bijvoorbeeld gemiddeld 5 procent op hun uitgaven. Het ambtelijk apparaat is daarbij de grootste bezuinigingspost. Voor HRM-ers is het een uitdaging om alles op personeelsgebied in goede banen te blijven leiden en het toenemend aantal vragen te beantwoorden.
Snel toegang tot actuele informatie is daarbij zeer belangrijk. Driessen, het bedrijf achter RAP, heeft de afgelopen twee jaar de wensen en behoefte op dat gebied geïnventariseerd. Dat heeft geresulteerd in de nieuwe versie van RAP. Het systeem moet informatie over arbeidsvoorwaarden en alles wat daarmee samenhangt sneller en makkelijker toegankelijk maken.
Mobiele kennis
Het HRM-kennissysteem RAP was al toegankelijk via internet, maar vanwege de nieuwe opbouw van het pakket werkt het systeem nu veel sneller. “We merken dat HRM-ers bij de gemeente nu veel mobieler zijn en vaker het systeem buiten de werkplek op kantoor raadplegen. Daarom is RAP zo opgebouwd dat het ook goed werkt via een mobiele internetverbinding op bijvoorbeeld een tablet of laptop. De verwachting is dat het mobiel gebruik van RAP de komende jaren dankzij ‘het nieuwe werken’ verder toeneemt”, aldus Paul van Tiggelen, manager RAP.
Transparantie en gemak
Traditioneel was een HRM-er of adviseur P&O bij de gemeente veel tijd kwijt met het beantwoorden van arbeidsvoorwaarden gerelateerde vragen van medewerkers uit eigen organisatie. Via de medewerkersversie van RAP hebben alle leden van een organisatie toegang tot de geldende CAO en de specifieke eigen regelingen, van ‘aanstelling’ tot ‘zwangerschap’. Medewerkers kunnen dit gedeelte nu, thuis of op het werk, eenvoudiger overal raadplegen via een computer met internetverbinding. Dit levert HRM-verantwoordelijken binnen de lokale overheid een belangrijke tijdswinst op.
Geschiedenis RAP
Het HRM-kennissysteem RAP is 15 jaar geleden ontwikkeld. Wat begon als een pakket voor een enkele gemeente is uitgegroeid tot het meest gebruikte HRM-kennissysteem binnen de lokale overheid. De sterke groei is te verklaren vanuit het feit dat RAP ontwikkeld is in nauwe samenwerking met de gemeenten. Zoals aangegeven verzorgt de VNG bijvoorbeeld de CAO-teksten in RAP, maar is er dankzij contacten met het ICTU ook een koppeling ontwikkeld waarmee men de lokale regelingen via RAP kan exporteren naar www.overheid.nl. Publicatie van de lokale regelingen op deze website door gemeenten is sinds 1 januari 2011 verplicht.
Meer informatie
Meer informatie over het HRM-kennissysteem RAP vindt u op www.driessen.nl/rap. Heeft vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Paul van Tiggelen, manager RAP via 0492 – 50 66 66 of per e-mail via paul.vantiggelen@driessen.nl.