Artikel
20 feb '15
20 februari '15
3 min

Serious Gaming: een krachtig instrument voor werkgevers

Serious Gaming, het inzetten van spellen voor andere doeleinden dan vermaak, is een krachtig instrument voor werkgevers. Het kan onder andere worden ingezet in het kader van werving en selectie, de ontwikkeling van medewerkers en bij verandermanagement. Het voelt mogelijk wat vreemd om ‘spelletjes te spelen’ tijdens werktijd, maar waarom zouden we het nuttige niet met het aangename verenigen, als het ons voordelen te bieden heeft?

Werving en Selectie

Serious games zijn uitermate geschikt om de kwaliteiten en verbeterpunten van individuen en groepen meetbaar te maken. Door een dergelijke game in te zetten als assessment tijdens het werving- en selectieproces, kan er getest worden hoe een sollicitant reageert op situaties waar hij of zij in de praktijk veelvuldig mee te maken zal krijgen. Bijvoorbeeld door te testen hoe iemand omgaat met een stressvolle situatie of hoe iemand reageert op een boze klant. Wanneer goed ontwikkeld biedt de game organisaties waardevolle informatie over de sollicitant, doordat het gedrag van de sollicitant in de werkelijkheid wordt voorspeld. Voor de sollicitant is de game ook waardevol, doordat deze kan ervaren of de werkzaamheden aansluiten bij zijn of haar talenten.

Serious Gaming in relatie tot verandering

Het laten slagen van (organisatie)veranderingen is grotendeels afhankelijk van de mensen die deze verandering belichamen. Uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat het al dan niet slagen van technologische innovatie (verandering) voor 75% afhankelijk is van sociale innovatie. Al is de verandering van technische aard, de manier waarop de mens hierop reageert blijft het meest cruciaal bij het wel of niet slagen van de verandering. In verandertrajecten krijgen medewerkers over het algemeen informatie toegediend over een gewenste toekomstige werkelijkheid, een situatie die er nog niet is. Door Serious Gaming toe te passen kan de gewenste werkelijkheid gecreëerd worden en kunnen medewerkers deze alvast ervaren. Bovendien wordt deze ervaring opgedaan in een veilige omgeving waarin fouten maken mag (en geen verstrekkende gevolgen heeft), waar kan worden ervaren wat de gevolgen zijn van bepaalde specifieke handelingen en waar de medewerker direct van feedback kan worden voorzien. Hierdoor weten medewerkers beter hoe ze moeten handelen wanneer de betreffende situatie of verandering zich in werkelijkheid voordoet.

De moeite waard?

Naast het bovengenoemde heeft Serious Gaming vele andere voordelen te bieden. Zo is het een leuke, effectieve manier om jezelf te ontwikkelen, blijft het geleerde vaak beter hangen doordat het in de praktijk ervaren wordt en zet het de medewerkers aan het denken als je hen na de game voorziet van een verhelderende terugkoppeling. Let the games begin!

Bronnen: PWdeGids, HR Praktijk