Als we de vooruitzichten mogen geloven, komt er heerlijk lenteweer aan. We krijgen spontaan zin om in de lunchpauze een frisse neus te halen. Uit een nieuwe studie blijkt dat een lunchwandeling direct een positieve invloed heeft op uw humeur en uw vermogen met stress om te gaan. Natuurlijk is het geen nieuws dat wandelen gezond is, maar nu blijkt dus dat we direct verschil merken, een lunchdip kunnen voorkomen en ‘s middags scherper zijn. Net als het speelkwartier van vroeger: de lesstof laten voor wat het is, lekker naar buiten en daarna fris weer verder!
Een blokje om lopen tijdens de lunchpauze is niets nieuws, er zijn mensen die het al jaren doen. Waarschijnlijk wist u ook al dat wandelen een van de meest eenvoudige, en daardoor misschien ook meest onderschatte manieren is om uw gezondheid te onderhouden. Hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, longen, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. Het is niet voor niets dat het begrip ‘lunchwandeling’ inmiddels al een aantal jaar geleden door een campagne van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) breder in de belangstelling is komen te staan.
In de oudheid maakten de Grieken en Romeinen al van een wandeling gebruik om aan filosofie te doen. Door rustig te wandelen wordt de bloedtoevoer naar de hersenen gestimuleerd. Hierdoor krijgen we een helder hoofd en kan er een beter humeur ontstaan. Wandelen kan piekeren verhelpen en is voor veel mensen een goede manier om het hoofd leeg te maken. Hierdoor kunnen we stress uit de weg gaan en mentaal sterker worden. Een regelmatige wandeling kan op de lange termijn zelfs helpen om een eventuele depressie te voorkomen.
Veel eerdere studies richtten zich op de langetermijneffecten van wandelen. In veel minder studies werd het effect van oefening op het dagelijkse humeur gemeten. En in slechts enkele studies werd gekeken naar de effecten van beweging terwijl mensen op hun werk zijn, zoals de lunchwandeling.
Voor een nieuwe studie werden vrijwilligers geworven die zittend werk verrichten. Eén groep startte onmiddellijk met een tien weken durend wandelprogramma, namelijk drie keer per week een lunchwandeling. Iedere deelnemer kreeg een app op de telefoon met vragen over emoties. Deze vragen werden ’s ochtends, ’s avonds en voor en na de wandeling ingevuld. De vragen waren zo ontworpen dat de gevoelens van deelnemers aangaande stress, spanning, enthousiasme, motivatie en lichamelijke vermoeidheid gemeten konden worden op dat specifieke moment. Juist door deze app kon realtime informatie over deze gevoelens verzameld worden. Bij andere studies werd dat achteraf gedaan, waardoor resultaten (door geheugeneffecten) veel minder betrouwbaar waren. De tweede groep (controlegroep) vulde steeds de vragen in, maar wandelde de eerste tien weken niet.
Het bleek dat de mensen die tijdens de lunch gewandeld hadden zich ’s avonds enthousiaster en minder gespannen voelden. Zij merkten zelfs verschil met hun eigen gevoelens op de dagen dat zij niet gewandeld hadden of ’s ochtends voor de wandeling. De onderzoekers richtten zich niet direct op productiviteit in hun studie, maar onderzoeksleider Dr. Thogersen-Ntoumani durft de uitspraak wel aan dat de productiviteit van medewerkers die een lunchwandeling maken stijgt. “Er is veel wetenschappelijk bewijs dat positieve gevoelens en enthousiasme zeer belangrijk zijn voor de productiviteit.” Een plezierige bijkomstigheid was dat de conditie en fitheid van alle vrijwilligers die tien weken hadden gewandeld was toegenomen.
Hoog tijd voor een lunchwandeling dus!
Bronnen: P&O Actueel, Gezondheidsnet, Mens en Gezondheid