De sector zorg en welzijn is één van de grootste werkgevers in Nederland. Jaarlijks zijn er in totaal zo’n 1,4 miljoen mensen aan de slag. Driessen HRM heeft samen met TNS Nipo een landelijk onderzoek uitgevoerd onder 100 HRM’ers en 140 werkenden met als onderwerp de match en mismatch van mens en werk in zorg en welzijn. De resultaten zijn gebundeld in de publicatie ‘Werk(t) in Zorg en Welzijn’. Deze publicatie is een vervolg op het onderzoek 'Werk(t) in de publieke sector.'
Meer werk in zorg, minder werk in welzijn
Als we de 1,4 miljoen werkenden binnen Zorg en Welzijn splitsen, dan zijn er volgens gegevens van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) 550.000 mensen werkzaam in de zorg (cure) en 850.000 werkzaam binnen welzijn (care). Daarbij valt op dat het aantal werkenden in de zorg de laatste jaren nog steeds groeit, maar dat het aantal werkenden binnen welzijn sinds 2011 afneemt. De verwachting is dat deze daling zich de komende jaren verder doorzet in lijn met de herstructurering van de zorg & welzijn sector.
Zorg & welzijn als banenmotor
Als geheel verdwenen in de gehele sector zorg & welzijn in 2014 zo’n 22 duizend banen en in 2015 nog eens 13 duizend volgens de arbeidsmarktprognose van het UWV. Dit nadat in 2013 er al 21 duizend banen verloren gingen. In drie jaar berekenen we een krimp van 4%. De zorg als banenmotor lijkt daardoor niet meer plausibel. Toch is de krimp vermoedelijk van korte duur, doordat op termijn meer zorgvraag en daarmee weer groei van de werkgelegenheid te verwachten is.
1 op de 3 organisaties twijfelt aan capaciteit personeel…
Organisaties binnen zorg & welzijn moeten de laatste jaren rekening houden met allerlei ontwikkelingen zoals bezuinigingen, reorganisaties en veranderende takenpakketten. Er wordt daardoor veel, en volgens een derde van de ondervraagden zelfs teveel gevraagd van het huidige personeelsbestand. 33% van de ondervraagde HRM’ers twijfelt aan de capaciteiten van het huidige personeelsbestand of ziet daar een tekort in. Een kleine 8% geeft zelfs aan dat zij zeker niet de juiste mensen in dienst hebben om de doelen te bereiken.
…en 1 op 3 werkenden vreest voor baan
De vrees om noodgedwongen van baan te moeten wisselen is bij werkenden in zorg & welzijn twee keer zo hoog als bijvoorbeeld bij werkenden binnen overheid of onderwijs. Gemiddeld is 1 op de 3 werkenden bang om zijn of haar baan te verliezen. Het is daarbij opvallend om te zien dat, met een score van 46%, relatief weinig mensen aangeven dat zij wel open staan voor een nieuwe baan, maar niet actief op zoek zijn. Onderzoeken eerder uitgevoerd door TNS Nipo in de commerciële sector laten hele andere resultaten zien: hier is het percentage dat openstaat voor een nieuwe baan rond de 80%. Deze resultaten bevestigen de bovengemiddeld sterke betrokkenheid van werkenden in zorg & welzijn met hun baan. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom, ondanks de vrees om zijn/haar baan te verliezen, uiteindelijk slechts 1 op de 10 werkenden in zorg en welzijn actief op zoek is naar een nieuwe baan.
Meer informatie? Vraag gratis de publicatie ‘Werk(t) in zorg en welzijn’ aan
In deze HR onderzoekspublicatie over zorg en welzijn geven wij op basis van de onderzoeksresultaten en de ervaring van diverse experts inzicht in het belang en de relevante van een goed imago (employer branding), flexibilisering van personeelsbestanden, arbeidsmobiliteit en digitalisering van processen. Vraag de onderzoekspublicatie direct aan via www.driessen.nl/werktzorgenwelzijn