De universitaire ziekenhuizen en vakbonden zijn het eens geworden over een nieuwe cao die geldt tot januari 2018. De 70.000 medewerkers krijgen een loonsverhoging van 3 procent en tweemaal een eenmalige uitkering.
De nieuwe cao-afspraken betekenen een structurele loonsverhoging van 3 procent. Daarnaast krijgen de ziekenhuismedewerkers in augustus 2015 eenmalig een bruto-uitkering van 0,8 procent over het salaris met een minimum van 350 euro als ze fulltime werken. Ook krijgen ze in 2016 een eenmalige bruto-uitkering van 200 euro (uitgaande van een fulltime-dienstverband) bij het salaris van januari.
Het cao-akkoord betekent ook dat universitaire ziekenhuizen voor meer vaste contracten zorgen. Dit beperkt het toepassen van tijdelijke en onzekere contracten, zoals het nulurencontract en het min/max-contract.
Voor medewerkers die onregelmatige avond- en weekenddiensten draaien, komt er met de nieuwe cao-afspraken een verbeterde compensatie.
De universitaire ziekenhuizen en de vakbonden maakten ook afspraken over het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking vanuit de Participatiewet. In 2015 trekken de ziekenhuizen 215 mensen aan. Eind 2018 moeten in totaal 895 mensen met een arbeidsbeperking extra bij de universitaire medisch centra werken. Daarna komen er tot 2023 gegarandeerd elk jaar 179 banen bij.
Elise Merlijn, onderhandelaar bij FNV, stelt dat het cao-akkoord goed is voor het personeel en de kwaliteit van de zorg. Volgens haar komt dat doordat onderzoekers, verpleegkundigen, arts-assistenten en ander personeel kunnen rekenen op koopkracht en vaste banen. Onderhandelaar Rolf de Wilde van vakbond NU’91 vindt dat er, zeker gezien de tijdgeest, sprake is van een evenwichtig akkoord. “De verpleegkundigen kunnen zich gesteund zien door een cao met een loonsverhoging, goede afspraken over de onregelmatigheidstoeslag en werk & zekerheid.”
Bronnen: nrc.nl, Nursing.nl