Artikel
26 jun '15
26 juni '15
2 min

De robotsamenleving komt eraan

Volgens het Rathenau Instituut zullen robots de arbeidsmarkt steeds meer beïnvloeden. Er komt een technologische revolutie aan. De vraag is hoe dit mensen beïnvloedt en hoe de samenleving er mee omgaat.

Het Rathenau Instituut trekt zijn conclusies in het rapport ‘Werken aan de robotsamenleving: visies en inzichten uit de wetenschap over de relatie technologie en werkgelegenheid’. Dit rapport schreef het instituut op verzoek van de Tweede Kamer. Het Rathenau Instituut is een onafhankelijk adviesorgaan dat is ingesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat het instituut ook financiert.

Wetenschappelijke inzichten

Begin 2015 verzocht de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer het Rathenau Instituut of het een overzicht kon maken van de wetenschappelijke inzichten over de invloed van technologische ontwikkelingen op de werkgelegenheid. Dit was mede vanwege een toespraak van minister Asscher waarin hij zijn zorgen uitsprak over robots en werk. De Tweede Kamer gebruikt de inzichten uit de wetenschap en lessen uit de geschiedenis als basis voor een komend politiek debat over de effecten van technologie op de arbeidsmarkt.

Groei arbeidsproductiviteit

Het Rathenau Instituut deed literatuuronderzoek, interviewde experts en analyseerde de media. Uit het onderzoek blijkt dat informatietechnologie, waaronder robots en internet, groei van arbeidsproductiviteit oplevert. Sinds 2010 is er steeds minder consensus onder economen over het feit dat innovatie niet tot baanverlies leidt. Volgens het Rathenau Instituut verschilt de invloed van informatietechnologie op werk. Daarbij staan vooral banen op mbo-niveau onder druk. Verder maakt informatietechnologie ook de internationalisering en flexibilisering van arbeid mogelijk.

Robotsamenleving

De robotsamenleving komt er volgens het Rathenau Instituut aan. Het instituut roept de politiek op om dit te gebruiken als ‘wenkend perspectief’, oftewel een uitgangspunt dat richting kan geven. De geschiedenis toont aan dat dit kan door te investeren in maatschappelijk verantwoorde innovatie, onderwijs en in aandacht voor de kosten-batenverdeling.

Startbeeld

Het rapport werd in ontvangst genomen door Tweede Kamerlid en commissievoorzitter Brigitte van der Burg. “Terugkijkend leert het rapport ons dat de technologische ontwikkelingen ons vaak andere en meer banen hebben opgeleverd, en bovendien meer welvaart. Een belangrijke vraag is en blijft of dat bij de huidige technologische ontwikkelingen op dezelfde manier zal uitpakken.”, aldus Van der Burg in het voorwoord van het rapport.

Bronnen: HR Praktijk.nl, Rathenau Instituut