Demotie staat bij bijna de helft van organisaties op de HR-agenda. Bij een kwart van de organisaties maakt demotie ook onderdeel uit van het HR-beleid. Dit blijkt uit recentelijk onderzoek. Maar wat betekent demotie nu precies en wanneer wordt dit ingezet?
Bij demotie gaat het om een teruggang in de functie én aanpassing van de arbeidsvoorwaarden tot een niveau passend bij de nieuwe functie. Als men een teruggang van functie heeft met behoud van de arbeidsvoorwaarden dan wordt er gesproken van een ‘quasi – demotie’.
Demotie wordt op de eerste plaats ingezet om duurzame inzetbaarheid binnen een organisatie te faciliteren. Medewerkers moeten langer doorwerken vanwege een verhoging van de AOW-leeftijd en doorwerken binnen de huidige functie is niet altijd een optie. Op de tweede plek staat de economische factor. Door middel van demotie wordt getracht een balans te verkrijgen tussen de salariskosten en de opbrengsten van een medewerker. Demotie kan ook ingezet worden als een medewerker een stap terug wil doen vanwege gezondheidsredenen of een te hoge werkdruk.
De term demotie kent vaak een negatief imago. Als men namelijk een stapje terug doet dan wordt dit gezien als iets negatiefs. Maar er zijn ook voordelen te benoemen, want men houdt meer vrije tijd over en de werkdruk wordt lager. In dit soort gevallen wordt dan ook wel gesproken van remotie. Om het negatieve beeld rondom demotie te reduceren binnen een organisatie, kan ervoor gekozen worden om demotie op kleine schaal toe te passen en vervolgens succesverhalen te communiceren. Kortom, een stap terug kan ook een stap vooruit betekenen.
Bronnen: P&O actueel en allesoverhr