Artikel
3 sep '15
3 september '15
2 min

Het generatiepact

Iedereen moet langer doorwerken tot de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd bereikt wordt. Wanneer een werkgever aan een medewerker een regeling voor vervroegd uittreden wil aanbieden, wordt dit fiscaal heel onaantrekkelijk gemaakt. De belastingdienst heeft voor dergelijke regelingen namelijk een fiscale eindheffing van 52% ingevoerd.

Duurzame inzetbaarheid en instroom jonge medewerkers

Het is voor werkgever en medewerker belangrijk dat medewerkers op een gezonde en plezierige wijze door kunnen werken tot hun AOW-gerechtigde leeftijd of het moment dat ze met (deeltijd) pensioen gaan. Het A+O fonds Gemeenten heeft samen met de Belastingdienst en het ABP afspraken gemaakt welke middelen ingezet kunnen worden om duurzame inzetbaarheid van oudere medewerkers binnen gemeentelijke organisaties te bevorderen en daarmee tegelijkertijd de instroom van jongere medewerkers te stimuleren.

Zolang er geen sprake is van een overbruggingsregeling tot de AOW-gerechtigde leeftijd, de zogenaamde Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), kan er – zonder dat de eindheffing van 52% wordt toegepast – een zogenaamd generatiepact opgesteld worden.

Wat houdt een generatiepact in?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een generatiepact vorm te geven. Uitgangspunt is dat een oudere medewerker minder gaat werken in het kader van duurzame inzetbaarheid en daarvoor gedeeltelijk financieel gecompenseerd wordt. Een voorbeeld hiervan is de 80/90/100-regeling. Een medewerker gaat dan 80% van zijn oorspronkelijke aanstellingsuren werken, wordt voor 90% doorbetaald en bouwt voor 100% pensioen op. De salariskosten die hiermee worden bespaard, kunnen vervolgens weer ingezet worden voor de instroom van jonge, nieuwe medewerkers.

De oudere medewerkers kunnen hierdoor ontlast worden zodat ze langer op een gezonde manier kunnen blijven doorwerken. En er ontstaat ruimte om jonge medewerkers in te laten stromen, wat voor de organisatie van groot belang is in het kader van personeelsbeleid, gericht op de toekomst. De oudere medewerkers kunnen een rol vervullen bij de begeleiding van de jongere en onervaren medewerkers.

Voorbeelden van gemeenten die een generatiepact hebben opgesteld zijn te vinden op de website van het A+O fonds Gemeenten.

Bronnen: A+O fonds Gemeenten, VNG-website

Miriam Teunissen
HRM consultant bij Reijn