Je zou verwachten dat je collega’s je niet slimmer zullen vinden als je ze om raad vraagt. Dat ze denken dat je niet zelf tot een oplossing kunt komen. Het tegenovergestelde blijkt echter het geval. Wie advies vraagt, komt juist slim en kundig over. Dit laat recent wetenschappelijk onderzoek zien.
Onderzoekers van de Harvard Business School en de University of Pennsylvania deden vijf experimenten met 1500 proefpersonen. Het ging zowel om studenten als werkende volwassenen. Tijdens de experimenten werden deze proefpersonen in computer-gesimuleerde situaties onder andere wel of niet om raad gevraagd. Daarnaast kregen ze het verzoek om degenen te beoordelen die wel en geen advies hadden gevraagd.
De proefpersonen vonden de mensen die hen om raad hadden gevraagd, slimmer en competenter dan degenen die geen advies hadden ingewonnen. Onderzoeker Francesca Gino in The New York Times: “Mensen denken vaak dat het vragen om advies ondoordacht is, ze willen anderen niet lastig vallen. Maar in feite strelen de advieszoekers het ego van de adviseur en kunnen ze waardevolle inzichten verwerven als ze hem vragen om zijn persoonlijke wijsheid te delen. Ongeacht of je het advies wel of niet gebruikt, denken mensen niet minder over je, maar denken ze in feite dat je slimmer bent.”
Om bij kleine probleempjes al om raad te gaan vragen, is echter ook weer niet handig. Volgens de onderzoekers moeten advieszoekers drie regels aanhouden:
Bron: NRC Carrière