Het Nieuwe Werken (HNW) omvat een scala aan ingrepen op de werkvloer, zoals thuiswerken, resultaatgericht managen en open kantooromgevingen met flexibele werkplekken. De grote vraag is of deze aspecten bijdragen aan een verhoging van de productiviteit. Uit onderzoek blijkt dat dit bij een van deze onderdelen, namelijk de flexibele werkomgeving, inderdaad het geval is.
Uit onderzoek van Bureau Leesman naar de effectiviteit van werkruimtes, blijkt dat de flexibele werkomgeving wel degelijk positieve gevolgen heeft op de productiviteit van werknemers. 55 procent van de ondervraagde werknemers heeft het gevoel dat hun werkomgeving een positief effect heeft op hun productiviteit. Een voorwaarde is wel dat er keuze moet zijn uit verschillende soorten werkplekken. Je kunt hierbij denken aan stilteplekken, kleine en grote vergaderruimtes, brainstormruimtes en ruimtes voor informele gesprekken.
In zijn onderzoek schrijft Leesman dat 85 procent van de werknemers, die een ruime keuze aan flexibele werkplekken aangeboden krijgt, aangeeft productief te kunnen werken. Onder de werknemers die een beperkte keuze hebben aan flexplekken is dit 35 procent.
De variëteit in werkruimten is belangrijk voor de werknemers. Zij kunnen de werkruimte namelijk afstemmen op de activiteit die zij willen gaan uitvoeren. Deze mogelijkheid voor de werknemers beïnvloedt de voldoening van het werk sterk. De werknemers worden op deze manier in staat gesteld hun eigen werkdag te ‘personaliseren’.
Voor zijn onderzoek naar het effect van flexibele werkplekken enquêteerde Leesman 120 duizend werknemers van 1000 verschillende organisaties in maar liefst 49 landen. Directeur Benelux, Gideon van der Burg, geeft aan dat het om organisaties gaat die het maximale uit hun personeel willen halen en de werkomgeving ziet als een van de middelen om dat te doen.
Van der Burg geeft daarnaast aan dat Het Nieuwe Werken, kan werken ondanks het cynisme waar het de laatste jaren mee werd geassocieerd. Een goede aanpak is hierbij van groot belang. Wanneer een organisatie het verkeerd aanpakt, kan het goed misgaan, volgens Van der Burg.
Bron: NRC Carriere