Artikel
25 feb '16
25 februari '16
3 min

Robots: De nieuwe flexwerkers?

Technologisering, digitalisering, robotisering. Veelvuldig gebruikte termen als we het hebben over de toekomst van werk. Bij Smart Robotics komen deze drie trends samen en brengen ze het in de praktijk in de vorm van een uitzendbureau. Voor robots.

Sillicon Valley van Nederland

Op de High Tech Campus in Eindhoven spreken we met Heico Sandee. Een jonge ondernemer die niet misstaat op het Nederlandse Sillicon Valley (zoals de High Tech Campus ook wel wordt genoemd). Heico is gepromoveerd en heeft meer dan 15 jaar ervaring in de robotica ontwikkeling. Van 2010 tot 2013 was Heico programmamanager robotica aan de Technische Universiteit Eindhoven en platformmanager van RoboNed (het Nederlandse robotica platform). We ontmoeten Heico in een, zoals in Eindhoven wel vaker gebeurt, oud gebouw van Philips. Hier zijn nu start-ups gevestigd die op de High Tech Campus makkelijk de verbinding met andere bedrijven kunnen zoeken.

Een slimme robot voor een prijs per uur

Een uitzendbureau voor robots betekent dat je voor een prijs per uur een robot in kunt huren. “Smart Robotics is uniek. Nergens ter wereld bestaat dit. Wij zijn het eerste uitzendbureau voor robots”, bezweert Heico Sandee. Natuurlijk worden robots al ingezet bij veel productieprocessen. En ook kun je robots inhuren voor een bepaalde periode. Maar wat Smart Robotics uniek maakt, is dat de robots direct in gebruik genomen kunnen worden. Waar vandaag behoefte aan extra capaciteit is, staat morgen een werkende robot. Bij andere robots kan dit alleen door hoogopgeleide software engineers gedaan worden. Hierdoor ben je niet flexibel als bedrijf. Als er een kleine wijziging is in het productieproces, dan kost het veel tijd om de robot aan te passen. Deze slimme software is de kern van het bedrijf waar het team van vijf ontwikkelaars, waarvan twee promovendi, maanden aan gesleuteld hebben. Doordat de robot ‘smart’ is snapt hij deze taak en houdt hij in zekere zin rekening met de omgeving. Heico: “Als een product door een persoon verplaatst wordt, dan past de robot zijn bewegingen daarop aan.”

Mensen en robots hand in hand

Betekenen ontwikkelingen als deze dat er in de toekomst banen verloren gaan? “Niet per se”, aldus Heico. “Onze robots zijn complementair aan mensen. Ook binnen de publieke sector wordt steeds meer gekeken naar robotica. Heico verwacht dat in de nabije toekomst robots ook in de publieke sector hun intrede gaan maken. Vooral de zorg vraagt de komende jaren om efficiëntie en slagkracht. Maar de promovendus moet de verwachtingen temperen: “Robotica is nog niet zo ver dat ze zich volledig aanpassen aan hun omgeving. Flexibiliteit, het corrigeren van fouten en het lerend vermogen zijn belangrijk. Dit kunnen robots voorlopig nog niet. Dit heeft vooral te maken met het feit dat robots moeite hebben met een veranderende omgeving.”

Maar de ontwikkelingen gaan snel. Heico verwacht dat de zorg een markt is waar robotica snel haar intrede kan maken. “Robots kunnen mensen met ergonomisch zwaar of moeilijk werk helpen. Zo kunnen we blijven voldoen aan de vraag van de samenleving. Robotisering is een ontwikkeling waar de afdeling HRM over een aantal jaren rekening mee moet houden bij strategische personeelsplanning. Dit zie je nu al gebeuren in het bedrijfsleven.”

Gratis publicatie ‘Werken toen, nu & straks’

Het volledige artikel is uitgegeven in de publicatie ‘Werken toen, nu & straks’ van Driessen HRM. De publicatie is gratis aan te vragen of te downloaden via www.driessen.nl/werken.

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen