Artikel
6 jun '16
6 juni '16
2 min

Campagne tegen ongewenst gedrag op de werkvloer

1 op de 6 werknemers hadden het afgelopen jaar te maken met discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie op het werk. Dat zijn ruim 1,2 miljoen werknemers. In combinatie met een hoge werkdruk verdubbelt ongewenst gedrag de kans op burn-out klachten. Reden voor minister Asscher om aandacht te vragen voor dit probleem met de campagne 'Moet toch kunnen'.

Ongewenst gedrag leidt tot verzuim

Discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie kan een grote impact hebben op de mensen die het betreft. Het leidt tot een slechte sfeer, verminderde betrokkenheid en verminderde productiviteit. Dit ongewenste gedrag is soms duidelijk zichtbaar, maar vaak gaat het om subtiel gedrag dat voor de ontvanger kwetsend is. Volgens de monitor arbeid van TNO zorgt ongewenst gedrag op de werkvloer naar schatting jaarlijks voor gemiddeld zeven extra verzuimdagen per slachtoffer.

Campagne ‘Moet toch kunnen’ nodigt uit tot gesprek

Vanaf vandaag kunnen zowel werkgevers als werknemers op een speciale Facebook-pagina terecht om met elkaar in gesprek te gaan over ongewenst gedrag. In een postercampagne en radiocommercials worden werkgevers en werknemers opgeroepen om met elkaar het gesprek aan te gaan over het grijze gebied tussen een onschuldige grap of opmerking en ongewenst gedrag.

In overleg met de sociale partners worden werkgevers en werknemers ook geholpen om het ongewenste gedrag om de werkvloer bespreekbaar te maken. Een team van deskundigen gaat bedrijven desgevraagd adviseren over hoe om te gaan met dit probleem. Op www.duurzameinzetbaarheid.nl staat een wegwijzer van TNO die werkgevers en werknemers helpt om verschillende vormen van ongewenst gedrag te herkennen en tips over hoe hiermee om te gaan. Later deze maand lanceert de Inspectie SZW een zelfinspectietool waarmee werkgevers inzicht krijgen in de vormen van ongewenst gedrag die mogelijk in hun organisatie voorkomen.

Bron: Rijksoverheid

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen