De Zweden experimenteren al enige tijd met een kortere, zesurige werkdag. Dit leidt in veel gevallen tot meer productiviteit en een betere dienstverlening. Weinig verrassend zorgt het ook voor gelukkigere werknemers. The New York Times schreef over de tussentijdse resultaten.
Vrijwel alle door de New York Times geïnterviewde werknemers zijn vol lof over het experiment. Ze kunnen bijvoorbeeld veel meer tijd besteden aan de opvoeding van hun kinderen, zijn ’s avonds minder moe en kunnen meer sporten.
Zo zat bejaardenverzorger Arturo Perez binnen een week na de invoering van de zesurige werkdag vol met energie. Tegelijk nam volgens de bejaarden de kwaliteit van de zorg toe. Voor de kortere werkdagen was Perez bekaf als hij ’s avonds thuiskwam van zijn werk in het verpleegtehuis Svartedalens in Göteborg. “Een gelukkige werknemer is een betere werknemer”, is de duidelijke verklaring van de verzorger.
Het experiment bij Svartedalens krijgt een vervolg met het verplicht stellen van een 30-urige werkweek. Het verpleegtehuis concludeerde medio april dat het programma in het eerste jaar het ziekteverzuim fors had verlaagd en de productiviteit en gezondheid van de werknemers had verbeterd.
Göteborg heeft een van de grootste ziekenhuizen van Europa, het Sahlgrenska University Hospital. Hier schakelden vorig jaar 89 dokters en verpleegkundigen van de afdeling orthopedie over op een zesurige werkdag. Het ziekenhuis nam daarvoor vijftien nieuwe mensen aan, wat ruim een ton per maand kostte. Die investering was de moeite waard, want sinds die tijd is niemand meer ziek en de medewerkers werken extreem efficiënt. De wachttijden bedragen geen maanden meer, maar weken, en de afdeling voert 20 procent meer operaties uit.
“Jarenlang hebben we gedacht dat de achturige werkdag optimaal is. Maar we moeten onszelf de vraag stellen of dat wel zo is. Misschien is dat nu de status quo, maar we moeten open staan voor nieuwe ideeën wanneer we de productiviteit willen verhogen”, aldus de directeur van het ziekenhuis in Göteborg. Een verpleegkundige vult aan: “We zijn de hele dag op zoek naar manieren om efficiënter te werken. We sturen elkaar geen onnodige e-mails meer, en we kijken er wel voor uit om onnodig te gaan vergaderen. Die tijd hebben we gewoon niet meer. Als je maar zes uur per dag werkt, ga je je eigen of andermans tijd niet zitten te verdoen.”
Ook bij een aantal Zweedse bedrijven leidde de 30-urige werkweek tot goede resultaten. Grotere Zweedse bedrijven hebben echter nog geen aanstalten gemaakt om het model in te voeren. Daarnaast pakt niet overal in Zweden het experiment met kortere werkdagen goed uit. De gemeente van de noordelijke stad Kiruna stopte na zestien jaar met een werkdag van zes uur voor 250 gemeente-ambtenaren. Redenen daarvoor waren hoge kosten en wrok bij ambtenaren die geen deel uitmaken van het programma.
Bronnen: P&Oactueel, New York Times