Traditionele organisaties leggen het af tegen moderne organisaties bij het behoud van talentvolle medewerkers. Zij scoren 7,7 op ‘verloopbestendigheid’, tegen 8,2 bij moderne organisaties. Zo valt te lezen in het onderzoeksrapport ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland 2016’ van Effectory.
Effectory maakt een onderscheid tussen traditionele en moderne organisaties. Traditionele organisaties zijn klassieke organisaties met een top-downstructuur. De moderne organisaties hebben vastomlijnde informatiestromen losgelaten en de traditionele indeling in afdelingen, die worden aangestuurd door een manager. Vaak zijn deze organisaties ingericht op basis van klantbehoeften.
Verloopbestendigheid is de mate waarin talent graag bij een organisatie wil blijven werken. In moderne organisaties is het klimaat daarvoor volgens de medewerkers aanwezig. Het gaat bijvoorbeeld om de mate waarin de organisatie aandacht schenkt aan het persoonlijke welzijn van medewerkers. Medewerkers van moderne organisaties beoordelen dit met een 7,3. In traditionele organisaties is de score slechts een 5,0. Verder stimuleren moderne organisaties hun medewerkers meer om zichzelf te ontwikkelen. De score daarop is 7,7 ten opzichte van een 5,3 bij traditionele organisaties.
Guido Heezen van Effectory verklaart de verschillen vanuit de positieve ervaringen van medewerkers met moderne organisaties die hen meer los durven te laten. Ze krijgen daarbij de ruimte om hun eigen kracht te vinden. De directie en leidinggevenden van moderne organisaties hebben een helder en concreet verhaal voor hun medewerkers. Daarnaast hebben zij volgens Heezen een faciliterende rol. “Ze gaan er vanuit dat hun mensen zelf heel goed weten wat het beste is om te doen en beperken controles daarom tot een absoluut minimum. Alles is er op gericht om medewerkers in staat te stellen om hun vak goed uit te laten oefenen. Voor medewerkers is het leuk om zo te werken. Zij kunnen echt hun ambacht uitoefenen. Dit vergroot hun bereidheid om zich langdurig in te blijven zetten voor hun organisatie.”
Dit sluit aan op een vernieuwende HR-visie met het uitgangspunt ‘durf de persoon achter de medewerker de ruimte te geven’. Volgens Suzanne Mancini van Effectory kunnen de medewerkers van de meest succesvolle organisaties hun persoonlijkheid verweven met hun werkzaamheden. Ze doen iets, dat echt bij hen past. Daarbij kunnen ze zichzelf ‘oprecht’ laten zien in hun functie. Het is dan ook waardevol voor organisaties om te zorgen voor een goede aansluiting tussen werkzaamheden en de persoonlijkheid van medewerkers.
Michael Mount en Ning Li, docenten management en organisatie aan de business school van de Universiteit van Iowa onderzochten ‘wholeness’ op de werkvloer. Volgens hen stellen mensen zichzelf in hun leven een aantal hogere doelen, waaronder status, autonomie, persoonlijke prestaties en contact met anderen. Maakt het werk het mogelijk voor de werknemer om zijn eigen hogere doel te bereiken, dan motiveert hem dat om zijn werk goed te doen. Begrijpen organisaties de doelen van hun medewerkers en koppelen ze die aan de competenties van een functie, dan krijgen zij de juiste mensen op de juiste plaatsen. Het is van grote waarde voor organisaties om dit te bespreken met medewerkers, zodat ze talent optimaal in kunnen zetten en kunnen behouden.
Bronnen: Managersonline.nl, Effectory