Artikel
14 okt '16
14 oktober '16
2 min

Ambtenaren schenken vakantiedagen aan collega’s

Niet-opgenomen vakantiedagen zijn een groot probleem voor werkgevers. In totaal gaat het in Nederland om zo’n 93 miljoen dagen. Ambtenaren kunnen hun verlofdagen nu aan collega’s geven of in hun vrije tijd betaald werken bij een andere overheidsorganisatie.

Vanwege de niet-opgenomen vakantiedagen moeten organisaties flinke reserves aanhouden. Ambtenaren hebben sinds kort verschillende opties om vrije uren alsnog op te maken. Zo kunnen ze bijverdienen door in hun vrije tijd bij een andere overheidsorganisatie te werken. Daarnaast kunnen ze er ook iets goeds mee doen voor een ander. Dat kan bijvoorbeeld door het delen van vrije dagen met een collega. Hiermee krijgen bijvoorbeeld mantelzorgende ambtenaren een extra steuntje in de rug.

Intensieve mantelzorg

Werknemers die aan mantelzorg doen, kunnen te maken krijgen met intensieve zorgtaken. Het gaat om zorg voor een ouder, partner, kind of een bekende. Hiervoor bestaat kort en langdurend zorgverlof. Die verlofvormen schieten soms echter tekort.

Voorkomen van uitval

Het vrijwillig weggeven van verlof kan voorkomen dat een collega lange tijd uitvalt. Cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau laten zien dat 30 procent van de werkende mantelzorgers af en toe een vakantiedag gebruikt om zorg te kunnen bieden. Zij kunnen deze vrije dagen echter juist goed gebruiken om tot rust te komen. Daarnaast neemt 2 procent van de werkende mantelzorgers een of meerdere keren per jaar ziekteverzuim op voor mantelzorg.

Verlof delen in de praktijk

De gemeente Amsterdam heeft al goede ervaringen met het vrijwillig delen van verlofdagen. In 2015 gaven 87 ambtenaren 170 verlofdagen aan 43 collega’s met een mantelzorgtaak. De gemeente heeft dan ook besloten het systeem definitief in te voeren. Een andere mogelijkheid is het schenken van overtollige uren aan een goed doel. De gemeente Den Haag heeft aangekondigd dat haar ambtenaren verlofuren aan Unicef kunnen geven.

Proef bij het Rijk

In mei 2016 gaf minister Asscher van Sociale Zaken aan dat rijksambtenaren als proef bovenwettelijke verlofdagen met collega’s gingen delen. Zo kunnen ambtenaren die dat verlof niet gebruiken collega’s helpen die tijd nodig hebben voor bijvoorbeeld mantelzorg. Het delen van verlofdagen was wettelijk al mogelijk, maar vond volgens de minister in de praktijk te weinig plaats. Met de proef wil de rijksoverheid het goede voorbeeld geven, zodat meer werkgevers volgen.

Het delen van verlof moet vrijwillig gebeuren. De werkgever mag werknemers nooit dwingen om verlofdagen te schenken. Het geldt ook alleen voor bovenwettelijke verlofdagen.

Bronnen: Binnenlandsbestuur.nl, HR Praktijk.nl, Rijksoverheid.nl