Het gaat om personeelsbeleid dat erop gericht is om medewerkers hun hele werkende leven gemotiveerd, inzetbaar en waardevol voor de organisatie te houden. Levensfasebewust personeelsbeleid richt zich op jong én oud, ongeacht de leeftijd of levensfase.
In verschillende fasen van het leven en een loopbaan krijgen medewerkers te maken met verschillende omstandigheden, wensen en behoeften. Bij ‘levensfasen’ worden vaak bepaalde categorieën aangeduid, zoals ‘Jonge starter – Spitsuur van het leven – Stabilisatiefase – Deskundige senior’ en soms worden zelfs strikte leeftijdscategorieën gehanteerd. Maar pas op om teveel in stereotypen te denken, want iedereen is anders. In alle gevallen gaat het erom dat er in de arbeidsvoorwaarden en het personeelsbeleid rekening wordt gehouden met de persoonlijke situatie op dat moment.
Een belangrijke insteek van levensfasebewust personeelsbeleid is een goede balans tussen werk en privé. Medewerkers die in balans zijn zitten beter in hun vel (en presteren dus beter!), worden minder snel ziek en zullen daarom beter duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Werk- en leefstijl blijken dus belangrijker om fit aan het werk te blijven, dan de concrete leeftijd van medewerkers. Zorg dus voor een optimale afstemming tussen de belasting en de belastbaarheid van uw medewerker. Dit alles uiteraard afgestemd op de doelen en de mogelijkheden van uw organisatie.
Om tot een goede balans te komen, kan gebruik gemaakt worden van uiteenlopende personeelsinstrumenten en –regelingen. Veel voorkomend is flexibilisering van de werktijden om meer thuis te zijn voor de kinderen of juist om (mantel)zorg te bieden aan ouders. Daarnaast valt te denken aan afspraken op het gebied van opleidingen, cursussen, een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), een loopbaancheck of een beroepentest. Maar ook regelingen op het gebied van zorgverlof, aanpassing van de arbeidsomstandigheden bij zwangerschap of mobiliteit kunnen uitkomst bieden.
Belangrijk is om bij elke specifieke en persoonlijke situatie te zorgen voor een eigen aanpak: maatwerk dus! De sleutel tot een goed levensfasebewust personeelsbeleid zit hem in een goed en open gesprek tussen medewerkers en hun leidinggevenden om een win-winsituatie te creëren, waarin de belangen van alle partijen samengaan.