Dimence Groep wil behoren tot de top drie van beste werkgevers en aanbieders van geestelijke gezondheidszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening in Nederland. Als werkgever timmeren ze al een aantal jaar behoorlijk aan de weg, kijken altijd naar mogelijkheden en naar de toekomst. Medewerkers werken dan ook graag in deze ambitieuze organisatie en werkplezier scoort ongekend hoog. Wat is het geheim? We gaan in gesprek met Diana Schiele, manager HRM&D.
Diana Schiele valt maar meteen met de deur in huis: “Participatie vanuit de werkvloer vindt de Dimence Groep in het kader van werkgeluk heel belangrijk. Het liefst legt de organisatie de medezeggenschap bij alle 2.750 medewerkers neer.” Al sinds 2009 loopt een themaproject dat inmiddels de naam ‘Beleid maken we samen’ draagt. Zo stimuleert de organisatie medewerkers zoveel mogelijk hun eigen rol te pakken.
Om te weten hoe de Dimence Groep er als werkgever voor staat, is in 2016 het werkbelevingsonderzoek ‘Mijn werk in-zicht’ gehouden. Het onderzoek was niet alleen gericht op medewerkerstevredenheid, maar ook breder op verschillende aspecten van werkgeluk. Anders was bovendien dat het, behalve rapportages op organisatie- en afdelingsniveau, ook persoonlijke rapportages opleverde voor de medewerkers zelf. Geheel gericht op de persoonlijke situatie van de medewerker, bedoeld om actie te kunnen ondernemen, zoals een gesprek met een coach of manager. Zelf de regie in handen hebben, komt zo wederom als kernpunt centraal te staan.
De Dimence Groep is trots op de uitslag van het onderzoek. Medewerkers scoren hoog op passie voor het werk en waarderen de sfeer en cultuur. Plezier in het werk scoort zelfs een 8.1. Volgens Schiele valt dit deels te verklaren door de voorsprong die zorgorganisaties hebben op het gebied van zingeving. Mensen in de zorgverlening hebben een passie voor hun vak en genieten van hun werk.
Naar aanleiding van de persoonlijke rapportages zijn inmiddels ruim dertig medewerkers in gesprek met een coach die speciaal in het kader van dit onderzoek is ingeschakeld. “Daar worden mogelijke vervolgroutes in kaart gebracht, bijvoorbeeld via een loopbaanadviseur. Door mee te denken, te prikkelen en vragen te stellen komen mensen in beweging.” Positieve ervaringen dus, die op hun beurt weer volop intern gedeeld worden. “Een enthousiast verhaal in het personeelsblad werkt aanstekelijk voor anderen, waardoor mensen nog meer de regie in eigen handen nemen.”
“Niet iedereen is hetzelfde, we kunnen het dus nooit voor iedereen goed doen als we voor één weg kiezen. Het is belangrijk ruimte te bieden om te kunnen luisteren waar mensen blij van worden en om dan vervolgens verschillende kleine initiatieven op te zetten”, aldus Diana Schiele.
Managers bij Dimence Groep geven medewerkers bijvoorbeeld zoveel mogelijk ruimte om zelf hun agenda in te delen. Dit draagt bij aan het werkgeluk. Zeker daar waar het werk dat toelaat. Wanneer dit qua zorgverlening lastig is, wordt in ieder geval gekozen voor een roostermethodiek die zoveel mogelijk rust biedt voor medewerkers. Het basisrooster moet passen bij de zorgvraag en bij de wensen van de medewerkers. “De balans in de driehoek patiënt/cliënt – medewerker – organisatie moet zoveel mogelijk in evenwicht zijn.”
Nog een mooi voorbeeld rondom de eigen regie van de medewerkers: vorig jaar ontvingen alle medewerkers een bonusbedrag per persoon om vrij te besteden, als het maar voor het team was. “Een gezellige of educatieve activiteit, dat maakte niet uit. Sommige teams kozen voor een etentje of dagje museum, anderen voor een Escape Room, kookworkshop of extra scholing (via de interne opleidingsafdeling binnen HRM). Maar ook hier maakte weer de eigen keuze het verschil.”
Meer lezen? Het volledige artikel staat in de publicatie Werkgeluk van Driessen HRM. Deze is kosteloos aan te vragen voor leidinggevenden en HRM’ers in de publieke sector via www.werkgeluk.nl.