Ambtenaren die nu in de vijftig zijn, gaan volgens de huidige overheidsplannen pas rond hun 69e jaar met pensioen. De AOW-leeftijd voor veertigers zal zelfs zo’n 70 jaar zijn bij een aanhoudende stijging van de levensverwachting. Gemeenten en andere werkgevers kunnen deze ontwikkeling soepeler laten verlopen met een zogeheten generatiepact.
De AOW-leeftijd stijgt naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar en drie maanden in 2021. Vanaf 2022 is de leeftijd afhankelijk van de gemiddelde leeftijd die mensen bereiken. Hij stijgt dan automatisch met drie maanden mee bij een stijgende levensverwachting. De AOW-leeftijd kan dus steeds verder blijven stijgen naar 70 jaar en zelfs verder. De nieuwe leeftijdsverwachting van de Nederlander speelt hierin een grote rol. Kinderen die vandaag geboren worden, moeten waarschijnlijk werken totdat hij 71,5 jaar is.
Nederlanders worden elk jaar gemiddeld een maand ouder. Vandaar dat de wetgever meent dat we langer kunnen werken. Het thema ‘duurzame inzetbaarheid’ wordt daarom steeds belangrijker. Werkgevers gaan daarbij meer investeren in de gezondheid, ontwikkeling en het werkplezier van de (toekomstige) zestigers. Dat kan bijvoorbeeld via een generatiepact. Dat is een afspraak tussen werkgever en werknemer om de gemiddelde leeftijd in de organisatie te verlagen.
Bij een generatiepact van een gemeente kunnen oudere gemeenteambtenaren ervoor kiezen wat minder te gaan werken. Zo kan de gemeente besparen op loonkosten en investeren in jong talent. De gemeente compenseert een deel van de uren die een oudere ambtenaar inlevert. Het andere deel neemt de ambtenaar op zich. Ze kunnen het salaris echter ook aanvullen met het ABP KeuzePensioen.
Veel werknemers houden zich niet bezig met de steeds stijgende pensioenleeftijd, terwijl ze zich er wel op moeten voorbereiden. Wil je als ambtenaar je pensioen gezond en gelukkig halen, dan is het goed om serieuze plannen te maken samen met je werkgever. Denk er bijvoorbeeld aan, als de gelegenheid zich voor doet, om deel te nemen aan een generatiepact.
Bron: Binnenlandsbestuur.nl