Artikel
17 jul '17
17 juli '17
2 min

Aan het stuur in zelfsturende teams

Zelfsturende teams zijn in, met name in de IT-wereld waar veel gewerkt wordt met Scrum. Ingeborg Vandepoel deed ruim twee jaar lang wetenschappelijk onderzoek naar zelfsturende teams en scrum. De conclusie van dit onderzoek is dat er ook in zelfsturende teams behoefte is aan iemand die de zachte kant van samenwerking in goede banen leidt.

Wat is zelfsturing

Scrum vindt zijn oorsprong in de IT-wereld. Het doel is van scrum is om een multidisciplinair team te creëren, dat zichzelf organiseert en samen verantwoordelijk is voor een bruikbaar eindresultaat. De teamrollen met bijbehorende verantwoordelijkheden, doelen en bijeenkomsten zijn vastgelegd. Op deze manier hebben de teamleden structuur en zekerheid. Er wordt een scrummaster aangesteld om het team te begeleiden op basis van de vaste scrum procedures. Regel is dat succes pas geboekt wordt als alle leden hebben geleerd sámen een goede prestatie te leveren.

Soft team skills

‘Waar de werkprocessen en procedures rond de uitvoering van een opdracht worden overgelaten aan het zelfsturende team, moet iemand anders als het gaat om samenwerken het verschil maken door te sturen op het lerend vermogen van het team,’ aldus Vandepoel. Wanneer de verantwoordelijkheid van de relationele- en interactieprocessen aan het team zelf is, stelt dat hoge eisen aan de onderlinge verhouding van de teamleden. De relatie en manier van omgaan met verschillen in mentaliteit in cultuur zijn bepalend voor het falen of succes van de samenwerking, en dus van het product wat het team oplevert. Het probleem is dat de scrummaster het team begeleidt op basis van de vaste scrumprocedures, maar vaak te weinig kennis heeft van groepsprocessen.

Sturen met zelfsturing

Een zelfsturend team mag niet ontbreken aan inzicht en vaardigheden op het vlak van begeleiden, leren en groepsdynamica. Juist nu de aandacht in de huidige tijd ligt op zelfsturende teams en methodieken als scrum, is kennis over groepsdynamica van belang. ‘Scrummaster, collega, leidinggevende, manager, het moet in goede banen worden geleid,’ wie er dan precies aan het stuur zit maakt volgens Vandepoel niet uit.