Medio jaren ’90 werd de digitale loonadministratie geboren. Van alles op papier naar een digitaal proces. Een verandering die destijds voor de nodige opschudding en weerstand zorgde. Het vak salarisadministratie staat, net als andere administratieve functies, momenteel opnieuw in de spotlight. Salarisadministrateur staat zelfs in de top van de lijst met banen die gaan verdwijnen. Sterft de salarisadministrateur uit of voelen we ons over een tijdje weer herboren?
Het salaris is gestort. Voor veel mensen de grootste bron van inkomsten en daarmee een voorwaarde. Dat maakt het vak van salarisadministratie ook zo interessant. Zomaar een dag later het salaris uitbetalen, vraagt om problemen. Iedereen rekent erop of is er zelfs grotendeels afhankelijk van.
Van salarisadministrateurs worden vandaag de dag andere zaken verwacht dan enkele jaren geleden. Geen verrassing is dat digitalisering hierin de hoofdrol speelt. Handmatige mutaties zijn ingeruild voor geautomatiseerde processen en e-HRM systemen. We bevinden ons op dit moment in de transitie van salarisadministratie 2.0, analoog naar digitaal, naar salarisadministratie 3.0, een volledig digitaal proces.
Wat is bij een volledig digitaal proces dan de toegevoegde waarde van de salarisadministrateur? Door de digitalisering heeft het vak een andere dimensie gekregen. Werk wordt anders georganiseerd. Ik vergelijk een salarisadministrateur wel eens met een automonteur. Tegenwoordig
hoeft er aan nieuwe auto’s veel minder ‘gesleuteld’ te worden dan vroeger, maar is er door de techniek andere kennis vereist. Datzelfde geldt voor salarisadministratie. Door de digitalisering verandert het vak van administrateur naar adviseur, waarin kennis voorop staat.
Analytisch denken, de kern te pakken zien te krijgen, stressbestendig, plannen en flexibiliteit zijn enkele competenties die de salarisadministrateur 3.0 nodig heeft. Het opstellen van specifieke rapportages, maar ook het signaleren van branche-informatie en ontwikkelingen in de markt maakt
de salarisadministrateur onmisbaar in de wereld van data en informatie. Waar salarisadministratie zo’n 20 jaar geleden min of meer gescheiden was van HRM en e-HRM, kunnen ze elkaar juist versterken. We leven niet meer in de tijd waarin HRM bepaalt en salarisadministratie uitvoert.
Het vak salarisadministratie heeft nog steeds een wat stoffig imago. En dat is niet terecht, want op steeds meer plaatsen worden oude methodes vervangen door nieuwe processen en krijgt de rol van salarisadministrateur 3.0 steeds meer vorm. Ga je als organisatie niet mee in deze ontwikkeling, dan gaat het op den duur mis. Jong en oud kunnen ook van elkaars expertise leren. Het aantrekkelijk maken van e-HRM processen en procesdenken is datgene wat jonge salarisprofessionals drijft. Zoek elkaar op, blijf in gesprek, deel best practices en communiceer. Dan kunnen we samen het vak opnieuw uitvinden.
Wilt u meer lezen? Dit artikel is gepubliceerd in de HRM Barometer. Een publicatie met meer dan 100 pagina’s toegespitst op de belangrijkste HRM trends & ontwikkelingen voor overheid, onderwijs, zorg & welzijn en cultuur. Vraag de HRM Barometer 2017-2018 kosteloos aan via https://www.driessen.nl/hrmbarometer.