Artikel
23 apr '18
23 april '18
4 min

Het gaat niet om onze helden, het gaat om onze legends

Wat is de kunst van duurzaam presteren? Hoe blijf je binnen? Iedereen kan één keer succes hebben, maar is het een stuk lastiger om steeds maar weer die voet tussen de deur te houden. Bas Kodden kent als voormalig ondernemer het geheim. “Als je denkt dat je er bent, ben je er vooral niet”, zegt Kodden, expert op het gebied van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. “Dan begint het pas.” Alleen helden zoeken is niet meer genoeg: je moet een legende willen maken. Want talent is goed, maar karakter is alles.

Wat zijn vandaag de dag de belangrijke persoonskenmerken om te blijven winnen? De meeste professionals blijken te worden aangenomen op zelfvertrouwen. Maar is dat wel zo verstandig? Neem de band U2. Hoe blijf je als team zo lang bij elkaar en hoe kun je als team zo lang zo succesvol blijven?

Het begint met intrinsieke motivatie, zegt Kodden tijdens Festival Groei van Driessen Groep begin april. “Werkt u nog met medewerkerstevredenheid? Nu mee stoppen! Het zegt namelijk niets over de toekomst, want het zegt niets over betrokkendheid. Een medewerkerstevredenheidstoets zegt hoogstens iets over het verleden. Ik zeg altijd: een mus is een vogel, maar niet elke vogel is een mus. Elke bevlogen medewerker is tevreden, maar niet elke tevreden medewerker is bevlogen. Een missie en een visie zijn tegenwoordig waardeloos. Want een missie en een visie motiveren niet en hebben geen ruimte voor aanpassingsvermogen. De markt verandert elke dag en een taak is nooit afgerond. Succes is pas waardevol als we het kunnen herhalen.”

De vicieuze cirkel

“Wat moet je te allen tijde handhaven als leidinggevende? Je moet een gevoel van veiligheid bij je werknemers betrachten,  je moet nooit iets je probleem maken van wat niet je probleem is en je moet altijd de regie over de communicatie houden”, legt Kodden uit. “Maar de hoogste vorm van leiderschap is: leiding laten nemen. Goed leiderschap leidt tot werkmotivatie en werkmotivatie leidt tot unieke prestaties.”

We leven in turbulente tijden, stelt Kodden vast. In zulke tijden neemt de angst toe, waardoor je als ondernemer, ouder of professional meer behoefte aan controle krijgt. Werknemers die stevig worden gecontroleerd raken minder bevlogen, waardoor de resultaten ook afnemen. “En als de resultaten afnemen? Neemt dan de turbulentie toe of af? Kijk. Schokkend nietwaar? Zo maken wij als leidinggevenden onze eigen organisaties stuk.”

Bas Kodden - Jaarcongres

Purposepeopleprinciple

“Het geheim van duurzaam presteren is meten”, zegt Kodden. Als voorbeeld noemt hij het verhaal van Billy Beane, de algemeen directeur van honkbalteam Oakland Athletics. De club is erg arm en verliest door handel steeds zijn sterspelers. Tot Beane toevallig Peter Brand tegen het lijf loopt, een jonge econoom die op statistiek gebaseerde ideeën heeft over hoe spelers evalueren. De scouts negerend, gaan ze op zoek naar ondergewaardeerde spelers. Zo weten the Oakland Athletics twintig wedstrijden op rij te winnen. “Brand wist als geen ander dat talent goed is, maar karakter alles”, vervolgt Kodden. “Diploma’s zeggen niets, en ervaring ook niet. Ervaring kan zelfs gevaarlijk zijn! Met big data en statistiek kun je zaken duiden.”

Twintig determinanten

Kodden vond na onderzoek naar prestatie-indicatoren onder leidinggevenden en senior medewerkers van ruim 1100 professionals en 50 CEO’s van Nederlands bekendste bedrijven twintig determinanten die bepalen of je succes kunt behouden:
1 = Talent
2 = Wilskracht (persoonskenmerken)
3 = Zelfbeheersing (persoonskenmerken)
4 = Intrinsieke motivatie (persoonskenmerken)
5 = Extrinsieke motivatie (persoonskenmerken)
6 = Optimisme (persoonskenmerken)
7 = Eigenwaarde (persoonskenmerken)
8 = Stressbestendigheid (persoonskenmerken)
9 = Zelfeffectiviteit (persoonskenmerken)
10 = Aanpassingsvermogen (persoonskenmerken)
11 = Zelfvertrouwen (persoonskenmerken)
12 = Intelligentie (persoonskenmerken)
13 = Ambitie (persoonskenmerken)
14 = Vitaliteit (bevlogenheid)
15 = Toewijding (bevlogenheid)
16 = Absorptievermogen (bevlogenheid)
17 = Fit met organisatiecultuur (organisatiefit)
18 = Fit met leiderschap (organisatiefit)
19 = Fit met taakeisen (taakeisen)
20 = Fit met mentale taakeisen (taakeisen)

“Toen we leidinggevenden en HR-functionarissen vroegen naar de door hen gebruikte selectiecriteria bij sollicitatieprocedures kwam geen van allen met hetzelfde rijtje van kenmerken. Determinanten als talent en kennis, diploma’s en ervaring werden steevast hoog gewaardeerd.” Terwijl uit Koddens onderzoek juist de determinanten zelfeffectiviteit en aanpassingsvermogen naar voren kwamen. “Rendementen uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst”, stelt Kodden. “We meten te vaak iedereen met dezelfde maat, maar we zijn niet gelijk. We zijn gelijkwaardig! Het gaat niet om onze helden: het gaat om onze legends.”

Driessen Groep organiseerde in de eerste week van april Festival Groei ter ere van het 25-jarig jubileum. Ruim 800 relaties waren aanwezig tijdens het Jaarcongres op donderdag 5 april met inspirerende sprekers uit binnen- en buitenland.