Artikel
4 jul '18
4 juli '18
2 min

Hoogopgeleide werknemer wil liefst dertiende maand

Werkgevers moeten een dertiende maand aanbieden als ze hun hoogopgeleide medewerkers tevreden willen houden. Deze extra beloning staat namelijk bij 44 procent van de hoogopgeleiden bovenaan hun lijstje gewenste arbeidsvoorwaarden.

Zo blijkt uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek onder ruim 4000 hoogopgeleide (hbo- en wo-niveau) Nederlanders. Werknemers zijn best tevreden over hun huidige arbeidsvoorwaarden. Ze geven deze gemiddeld een 7,2. Er zijn bepaalde arbeidsvoorwaarden die werkgevers extra aantrekkelijk maken. Ze zorgen dat werknemers bij hun huidige werkgever blijven of naar een nieuwe werkgever gaan die de arbeidsvoorwaarde wel aanbiedt.

Vast contract

Verder hebben de twee geslachten duidelijke verschillen in hun voorkeur voor bepaalde arbeidsvoorwaarden. Vrouwen (49%) zien een vast contract bijvoorbeeld vaker dan mannen (38%) als reden om niet te veranderen van werkgever.

Fijne collega’s

Prettige collega’s zijn net als in eerdere jaren de belangrijkste reden om bij een werkgever te blijven. De top tien van de belangrijkste redenen om een werkgever trouw te blijven van Intermediair is:

  1. fijne collega’s (54%)
  2. uitdagende inhoud van het werk (51%)
  3. goede werk-privébalans (46%)
  4. vast contract (43%)
  5. werk dichtbij huis (40%)
  6. goed inkomen (38%)
  7. prettige relatie met leidinggevende (34%)
  8. flexibel werken (28%)
  9. genoeg vakantiedagen (26%)
  10. doorgroeimogelijkheden (23%)

Favoriete werkgevers

Jaarlijks doet Intermediair ook onderzoek naar de favoriete werkgevers van hoogopgeleiden. Dit gebeurt op basis van de ambities, wensen en verwachtingen van hun huidige werkgever en de arbeidsmarkt. De tien favoriete werkgevers van 2018 van hoogopgeleiden zijn volgens Intermediair (met tussen haakjes de positie in 2017):

  1. Rabobank (3)
  2. Phillips (1)
  3. Shell (2)
  4. ING (5)
  5. Google (6)
  6. Politie (7)
  7. KLM (8)
  8. ABN AMRO (9)
  9. Unilever (4)
  10. Apple (23)

Bron: HR Praktijk.nl