Wij Nederlanders zoomen vaak in op dat wat niet goed gaat, klagen lijkt in onze aard te zitten. Toch zijn Nederlanders over het algemeen gelukkiger dan ooit, blijkt uit het World Happiness Report 2019 van de Verenigde Naties. Nederland staat dit jaar op de vijfde plaats in de lijst met gelukkigste landen ter wereld. Daarmee zijn we één treetje gestegen op de geluksladder en hebben we de Zwitsers ingehaald. Nederland heeft nog nooit zo hoog in de lijst van 156 landen gestaan.
Finland is volgens de jaarlijkse lijst van de VN het gelukkigste land ter wereld. De top drie wisselt al jaren tussen Noorwegen, Denemarken en Finland. Op de vierde plaats staat IJsland. Volgens de onderzoekers laat Finland al sinds 2014 een stijgende lijn zien, die nu voor het tweede jaar op rij wordt bekroond met een eerste plaats.
De samenstellers van het rapport kijken naar zes factoren om de totale geluksscore van een land te bepalen: het Bruto Binnenlands Product (BBP), de levensverwachting, gezondheidszorg, gevoel van vrijheid, vrijgevigheid, en de afwezigheid van corruptie en misdaad.
De VN heeft ook voor het eerst gekeken hoe het geluk in landen zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld. Benin heeft de grootste geluksslag gemaakt. Het West-Afrikaanse land steeg in tien jaar tijd met maar liefst vijftig plekken op de wereldranglijst.
Volgens de onderzoekers hebben zaken als economische malaise en oorlogen duidelijk hun weerslag op de ranglijst. Zo daalden Venezuela en Syrië de afgelopen tien jaar het sterkst. Helemaal onderaan in de lijst van 156 landen staan Rwanda, Tanzania, Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan op de laatste plaats.
De hoge positie van Nederland verrast experts niet. Meike Bartels, biologisch psycholoog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: “We klagen veel en in de media verschijnen veel berichten over burn-outs, stress en depressiviteit, maar eigenlijk gaat het met het overgrote deel heel goed. We zijn een democratisch land, liberaal, veel keuzevrijheid. Dat is belangrijk voor het algemene geluksgevoel.”
Ook Ruut Veenhoven, geluksprofessor aan de Erasmus Universiteit, betoogt dat veel keuzevrijheid gelukkig maakt. Nederlanders richten hun leven zelf in. Veel meer dan de Fransen bijvoorbeeld, legt Veenhoven uit tijdens een lezing op de Nederlandse ambassade in Parijs. “De Fransen ervaren namelijk minder persoonlijke vrijheid dan de Nederlanders. Dat zit ’m in de hiërarchische samenleving. In Frankrijk heeft de werkgever meer over je te vertellen dan bij ons. En de ouders hebben meer te vertellen over hun kinderen”, legt Veenhoven uit.
Wel ziet Bartels ons graag met een meer positieve blik naar het leven kijken, daar is echt winst te behalen: “We hebben de neiging om als je thuis komt na werk of school, vooral op te sommen wat er niet goed is gegaan. Als je dat omgekeerd doet en dat structureel volhoudt, kan je gelukkiger worden. De een zal het makkelijker kunnen dan de ander, maar je kunt je geluk voor een deel zelf beïnvloeden.”
Bronnen: NOS, RTL Nieuws, AD