Elon Musk wil ons brein met een computer verbinden, Facebook is van plan ons monetaire stelsel met een ‘cryptomunt’ op zijn kop te zetten, Amazon voorziet huishoudens van een virtuele assistent en het Helmondse Lightyear bouwt een consumentenauto die rijdt op zonne-energie. Maar welke technologische revoluties vinden er plaats binnen het vakgebied van HRM?
Technologie kan HRM verder brengen in het duurzaam inzetbaar houden van medewerkers, voorspellen van personeelstekorten, effectiever maken van recruitment of vereenvoudigen en automatiseren van processen. Zodat HRM in de toekomst een sparringpartner van bestuur en directie is en zich tegelijkertijd inzet voor de medewerkers. Het lijkt erop dat HRM zich op een kruispunt bevindt en een richting moet kiezen. Durft HRM sturend te zijn door technologie op de juiste manier in te zetten? Of wachten ze af?
In de HRM Barometer onderzoeken we de staat van HRM in de publieke sector aan de hand van de, volgens HRM’ers, zes belangrijkste thema’s. Kantar heeft een representatief landelijk onderzoek onder HRM-verantwoordelijken en beïnvloeders in de publieke sector (n=618) en werkenden in de publieke sector (n=386) uitgevoerd. We hebben deskundigen geïnterviewd en experts geven hun visie op belangrijke ontwikkelingen binnen het vakgebied.
In dit artikel een lichten we enkele onderzoeksresultaten toe. In de HRM barometer staan deze uitgebreid beschreven (vergelijkingen per sector, organisatiegrootte, medewerkers en HRM of resultaten uit het verleden).
Onderzoek Kantar onder HRM verantwoordelijken en beïnvloeders (percentage helemaal mee eens/mee eens):
De geheel vernieuwde derde editie van de HRM Barometer geeft in meer dan 100 pagina’s inzicht in de staat van HRM in de overheid, het onderwijs, zorg & welzijn en cultuur. Vraag de HRM Barometer kosteloos aan.