In haar vierde podcast over goed werkgeverschap, werkgeluk, vitaliteit en ademwerk voert Ellen van Dieren een geanimeerd gesprek met Laurence van Gelderen. Zij werkt zeven jaar bij de Hartstichting en is daar HR-manager en lid van het managementteam. De Hartstichting, waar 150 medewerkers werken, is in 2021 uitgeroepen tot beste werkgever op het gebied van goede doelen.
Goed werkgeverschap is volgens Van Gelderen het echt zien, horen en begrijpen van je mensen. Voor de Hartstichting werkte zij onder andere bij de KPN en Nederlandse orde van advocaten. “Een recruiter belde of de Hartstichting niets voor me was.” Ze twijfelde, omdat ze vier kleine kinderen had. “Tegelijk wilde ik graag voor een goed doel werken. Ik dacht dat dat wat stoffig was, maar de cultuur bij de Hartstichting bleek goed aan te sluiten bij het bedrijfsleven en andere organisaties.”
Volgens Van Gelderen is HR bij de Hartstichting wel wat anders dan bij organisaties zoals KPN met grote trajecten en talent development. “Alles dat ik uitgeef aan medewerkers is overhead. Ik moet dingen zelf organiseren en tevreden zijn met kleine dingen. Met minimale budgetten zijn betrokken mensen en creativiteit extra belangrijk.”
De Hartstichting heeft speciaal aandacht besteed aan haar kernwaarden. Van Gelderen: “We hadden eerst zes kernwaarden, maar we wilden waarden die echt weerklank zouden hebben bij de medewerkers.” Dat werden de kernwaarden ‘vanuit het hart’ en ‘extern gericht’. “Ons logo is een hart met een fakkel erin. Die fakkel zijn de 150 medewerkers zelf die 17 miljoen Nederlanders in beweging moeten zetten.”
Voor medewerkers die langer bij de Hartstichting werken, investeert de goededoelen-organisatie in ‘jubileumcoaching’. “Dat betekent geen gratificaties meer, maar een keer in de vijf jaar het voeren van drie tot vijf coachingsgesprekken.” Daarnaast heeft de Hartstichting de leeftijdsdagen afgeschaft. “Dat was leeftijdsdiscriminatie. We hebben het omgezet naar vitaliteitsuren. Medewerkers krijgen 22 van die uren bij een fulltimebaan. Ze mogen zelf bepalen waarvoor ze deze inzetten om vitaal te blijven.”
Vitaliteit is volgens Van Gelderen meer dan fysieke en psychische gezondheid. “Het gaat ook om plezier hebben in het werk en jezelf ontwikkelen.” Dat laatste hoeft niet altijd te verlopen via een dure opleiding. “Je kunt ook oefenen met leidinggeven, door bijvoorbeeld een stagiair te nemen. Of stap eens in de OR. Dan zie je hoe een organisatie werkt.”
Ze ziet werkgeluk als een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. “We leggen nu wat meer accent op de feedbackcultuur. Als iedereen thuiswerkt dan moet je jezelf extra uitspreken. Je ziet niet of iemand chagrijnig is.” Van belang is hierbij het kwetsbaar durven zijn. “Heb je echt contact met je leidinggevende of collega en durf je te zeggen wat er in je omgaat?”
Aandacht voor emoties en bewustwording is op het werk nog lang niet gebruikelijk. “Het kan leiden tot lacherigheid, terwijl veel mensen er tegelijk thuis al mee bezig zijn. Yoga is in bedrijven al normaal geworden en mindfullness is ook niet meer weg te denken. De jongere generaties staan meer open voor deze aanpak. Die zijn zich bewust van het belang ervan.”
Als tip voor andere werkgevers noemt Van Gelderen het echt verwelkomen van nieuwe werknemers. “Dat je zegt: ‘Wat fijn dat je er bent.’ Dat klinkt zweverig, maar het geeft mensen echt energie.” Goed luisteren naar medewerkers is een ander aandachtspunt. “Bij onze exit-trajecten stellen we een outplacementbudget beschikbaar. Een vertrekkende collega wilde een cursus doen bij Martin Gauss om honden te gaan fokken. Zij had het idee om dit met het outplacementbudget te doen en we maakten dat mogelijk. Goed luisteren telt dan en out of the box durven denken.”
De podcast aflevering van de Hartstichting en de andere afleveringen die Ellen van Dieren maakt over goed werkgeverschap vind je terug op www.ellenvandieren.nl/podcast.