HR was lange tijd een vak waarbij je overal verstand van moest hebben. Nu is het steeds meer een assemblagefunctie geworden. Veel onderdelen van HR zijn ondergebracht bij externe gespecialiseerde partijen. HR-medewerkers sturen al die partijen aan en smeden de verschillende onderdelen zoveel mogelijk tot een onderling samenhangend geheel binnen de beleidskaders van de organisatie. HR heeft daarmee in zekere zin zijn kern verloren.
Hans van Westen, directeur van Vista Nova, school voor loopbaan en leiderschap, loopt lang genoeg mee om te weten dat HR is begonnen als een vak, waarbij je overal verstand van moest hebben: van organisatie tot functies en van pensioenregelingen tot ziektekostenverzekeringen en contracten. Dat maakte dat je integraal deskundigheid kon opbouwen en vanuit die deskundigheid vrij makkelijk met management en medewerkers kon samenwerken. Als HR-functionaris ging je echt ergens over. Tegenwoordig is assembleren de hoofdactiviteit van HR. De kern van HR raakt uit het zicht.
Volgens Hans heeft HR een nieuwe kern nodig. En dat is loopbaandeskundigheid. “Als het goed gaat met de loopbanen van mensen, gaat het ook goed met de organisatie. Dat wil zeggen dat het inkomen klopt, medewerkers hun talenten kunnen inzetten en het gevoel hebben dat zij ertoe doen. Mensen leren, zijn duurzaam inzetbaar en zijn trots op hun bijdrage. Loopbaandeskundigheid binnen de organisatie is daarin cruciaal.”
Dat betekent dat HR-functionarissen nog steeds over assemblagekwaliteiten moeten beschikken, maar dat zij zichzelf ook ontwikkelen als loopbaandeskundige. En loopbaandeskundigheid is een kwaliteit die je in allerlei sectoren en branches kunt inzetten. “Het gaat over het individu én over de organisatie. Je kunt alles benoemen voor manager én medewerker. Het is een label waaronder je jezelf veel en breed kunt inzetten. Net als HR-deskundigheid.”
Hans heeft altijd gezegd dat HR het belangrijkste vak ter wereld is. Tegenwoordig zegt hij gekscherend dat loopbaancoaching het belangrijkste vak ter wereld is. “Waarom? Omdat loopbaancoaching ervoor zorgt dat mensen werk doen waar ze van houden, waar ze goed in zijn, dat ze vol kunnen houden en waar ze blij van thuis komen. Loopbaancoaching gaat heel diep. Het gaat over vragen als: wat wil je betekenen? Wat heb je te bieden? Wat wil je bereiken? Het is een diepere laag die wordt aangesproken.”
Loopbanen is één van de weinig onderwerpen, waarvan iedereen meteen begrijpt wat het is. Want iedereen heeft een loopbaan. En loopbanen zijn ook altijd actueel en relevant. Het is een goed en stevig onderwerp waar je jezelf op kunt profileren. En waar je een hele loopbaan aan kunt wijden.
De Beroepsopleiding tot Loopbaancoach is een post-hbo opleiding en Noloc-geaccrediteerd. Noloc is de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en loopbaancoaches. De opleiding duurt ongeveer één jaar. Je raakt vertrouwd met het Koersonderzoek en de methode Hoogendijk, dé toonaangevende methodes voor de stappen in een loopbaanadviestraject. Tijdens de opleiding begeleid je drie proefcliënten. Je doet dus ruime praktijkervaring op. En je leert veel over jezelf.
Na de opleiding kun je aan de slag als zelfstandig loopbaancoach, als loopbaanprofessional in dienst bij een organisatie of ben je een nog beter gekwalificeerde HR-professional. Je kunt je tevens bij Noloc registreren als loopbaancoach.
Wil je meer weten over de Beroepsopleiding tot Loopbaancoach, neem dan telefonisch contact met Vista Nova op. Het is ook mogelijk een online meeting in te plannen via Zoom of Teams. Ze spreken je graag!