Als werkgever sta je voor de uitdaging om in een krappe arbeidsmarkt een succesvol team te bouwen en te behouden. Een effectief mantelzorgbeleid kan hierbij het verschil maken. Want wist je dat Nederland ruim 5 miljoen mensen telt die zorgen voor een naaste? En dat 1 op de 4 medewerkers werk met mantelzorg combineert? Dit zorgt in veel gevallen voor overbelasting en uiteindelijk ziekteverzuim. Ontdek hoe het aanbieden van coaching en ondersteuning bij regeltaken voor werkende mantelzorgers, jouw organisatie helpt om te groeien en te bloeien.
In de huidige arbeidsmarkt zijn mantelzorgers een waardevolle bron van talent. Door hun zorgtaken te combineren met professionele verantwoordelijkheden, brengen zij unieke vaardigheden en ervaringen met zich mee. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten wie de mantelzorgers zijn in jouw organisatie en hoe je mantelzorgers kunt herkennen. Het is belangrijk om als werkgever te erkennen wat mantelzorgers nodig hebben en hen de juiste ondersteuning te bieden om succesvol te zijn in hun rol.
Het aanbieden van één-op-één coaching is een effectieve manier om werkende mantelzorgers te ondersteunen. Een coach kan hen helpen om inzicht te krijgen in hun uitdagingen, prioriteiten te stellen en strategieën te ontwikkelen om werk en zorgtaken in balans te houden. Dit persoonlijke en op maat gemaakte traject helpt mantelzorgers om zich gesteund en gewaardeerd te voelen binnen jouw organisatie.
Naast coaching kan het aanbieden van ondersteuning bij regeltaken een belangrijke rol spelen in het succes van jouw mantelzorgbeleid. Het organiseren van zorg en het omgaan met bureaucratie kan veel tijd en energie kosten, waardoor mantelzorgers zich overbelast kunnen voelen. Door hen te helpen bij het navigeren door deze taken, ontlast je hen en geef je hen de ruimte om zich te concentreren op hun werk en zorgtaken.
Het bevorderen van een mantelzorgvriendelijke bedrijfscultuur gaat verder dan het aanbieden van coaching en ondersteuning bij regeltaken. Het is belangrijk om als werkgever begrip te tonen voor de uitdagingen waarmee mantelzorgers te maken hebben en open te staan voor hun behoeften. Dit kan bijvoorbeeld door het bevorderen van een open dialoog over mantelzorg, het erkennen van de bijdrage die mantelzorgers leveren aan de organisatie en het aanmoedigen van collega’s om elkaar te ondersteunen.
Bij Fello merken we dat managers in organisaties vaak een drempel voelen om bepaalde vragen te stellen aan de medewerker: ‘gaat mij dit wel aan?’. Weet dat als je het vanuit de juiste context doet, het juist heel prettig is voor de medewerker. Met deze vijf tips kun je succesvol een (persoonlijk) gesprek voeren:
Investeren in een effectief mantelzorgbeleid kan je helpen bij het werven en behouden van talent in een krappe arbeidsmarkt. Door te laten zien dat jouw organisatie begrip heeft voor de uitdagingen waarmee mantelzorgers te maken hebben en bereid is om hen te ondersteunen, positioneer je jouw organisatie als een aantrekkelijke werkgever. Dit kan niet alleen helpen bij het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar ook bij het behouden van bestaande medewerkers die te maken krijgen met mantelzorgtaken.
“Door samen te werken met Fello hebben we een uitgebreid en effectief mantelzorgbeleid kunnen implementeren binnen onze organisatie. Dankzij hun deskundige coaching hebben we onze werkende mantelzorgers echt kunnen helpen om een betere balans te vinden tussen hun zorgtaken en het werk. Het resultaat is een toegenomen werktevredenheid, verbeterde prestaties en een hechter team.”
Een goed mantelzorgbeleid heeft een positieve invloed op zowel de productiviteit als de werktevredenheid van jouw medewerkers. Wanneer mantelzorgers zich gesteund voelen en over de middelen beschikken om hun werk- en zorgtaken effectief te combineren, zijn zij beter in staat om zich te concentreren op hun werk en op hun best te presteren. Dit leidt tot een hogere productiviteit en meer betrokkenheid, wat op zijn beurt bijdraagt aan de groei en het succes van jouw organisatie. Bovendien draagt het bij aan een positief imago van jouw organisatie, wat helpt bij het aantrekken en behouden van talent.
Een goed mantelzorgbeleid, met daarin coaching, ondersteuning bij regeltaken, een mantelzorgvriendelijke bedrijfscultuur en flexibiliteit op de werkvloer, biedt een winnende strategie voor werkgevers die willen excelleren op de krappe arbeidsmarkt. Door te investeren in de juiste ondersteuning voor jouw werknemers met zorgtaken, creëer je een werkomgeving die zowel productief als zorgzaam is. Dit leidt tot een beter werkklimaat, tevreden werknemers en een organisatie die kan groeien en bloeien in de huidige concurrerende arbeidsmarkt.
Fello kan hier bij helpen. Wij helpen werkende mantelzorgers met een-op-eencoaching. We zijn een vraagbaak en luisterend oor tegelijk. En helpen mantelzorgers met de organisatie van regeltaken. Ook de bij ons aangesloten organisaties staan we bij met raad en daad. We maken samen het onderwerp mantelzorg in jouw organisatie bespreekbaar. En leren je hoe je als werkgever kunt helpen.
Wil jij jezelf ook onderscheiden als werkgever? En tegelijkertijd zorgen voor meer tevreden en productieve medewerkers? Neem contact met ons op.