Branded
10 sep '24
10 september '24
4 min

Loopbaanmobiliteit vergroten door te vertragen

Door medewerkers rust en ruimte te gunnen om de regie in hun loopbaan te pakken kan loopbaanmobiliteit op een unieke en menselijke manier worden vergroot. In de gangbare praktijk is een snelle herplaatsing naar een nieuwe baan het doel van outplacement. Maar het leidt vaak tot langdurig verzuim, hogere kosten, juridische procedures, verstoorde arbeidsrelaties en imagoschade. Los nog van wat de medewerker ervaart zodra de nieuwe baan niet blijkt te passen.

Loopbaanmobiliteit als motor voor werkgeluk

Regie geven over de loopbaan biedt medewerkers de kans om persoonlijke groei en ontwikkeling te ervaren, wat meer voldoening geeft. Doordat zij nieuwe uitdagingen aangaan, verhoogt het de motivatie en betrokkenheid. Ook vergroot het hun inzetbaarheid omdat ze diverse vaardigheden ontwikkelen. Het kan ook stagnatie in hun carrière voorkomen, wat natuurlijk onmisbaar is voor langdurig werkgeluk. Daarnaast draagt loopbaanmobiliteit vaak bij aan een betere werk-privébalans en het behoud van medewerkers voor de organisatie, omdat ze binnen de organisatie groeimogelijkheden zien.

Vertragen

Moeilijkheden als langdurig verzuim, hogere kosten, juridische procedures, verstoorde arbeidsrelaties en imagoschade zijn te voorkomen door juist te vertragen. Van de ene baan in de andere springen werkt dan niet. Misschien voor even, maar niet voor lang. Juist als het vertrek niet vrijwillig is, is rust essentieel. Vertragen biedt namelijk ruimte voor verdriet, het vertrouwde loslaten en wennen aan iets nieuws. Heeft een medewerker emoties verwerkt, dan pas is diegene klaar voor een nieuwe uitdaging. En kan juist dan versnellen. Dit leidt aantoonbaar tot meer succes op de lange termijn. De sleutel tot duurzaam werkgeluk ligt namelijk in mensen regie geven over hun loopbaan. Dit bevordert niet alleen goed werkgeverschap, maar draagt ook bij aan een gezondere, vitalere en gelukkigere samenleving.

“Het is oké om niet oké te zijn! Blijf niet te lang in het verleden hangen, kijk vooral vooruit, reflecteer veel en heb geduld. Sta jezelf toe om fouten te maken,” Menno Tillema

Rust en ruimte

Een mooi praktijkvoorbeeld hoe ‘vertragen’ werkt, schetst het verhaal van Menno Tillema. Na vijftien jaar in dienst als hoofd van de afdeling Bouwkunde bij Geldersch Landschap en Kasteelen, kwam Menno Tillema voor een drastische keuze te staan. Hij kreeg zijn medewerkers niet meer mee en persoonlijk worstelde hij enorm door het overlijden van zijn dochter Maris. Met die enorme druk, zowel op het werk als persoonlijk, moest Menno kiezen; langdurig ziekteverlof, een lange periode van verlof of een andere weg vinden buiten de organisatie.

Werkgelukcontract van Mensium

Hij koos voor het laatste en dankzij de mogelijkheid om te kunnen vertragen binnen ‘Het Werkgelukcontract’ van Mensium, vond hij zijn weg. Dit werkgelukcontract is een mobiliteitsdienstverband waarbij het arbeidscontract van Menno met behoud van inkomen overgenomen werd, met garantie op het (her)vinden van werkgeluk. Het gaf Menno rust en ruimte om op zijn eigen tempo hiernaar op zoek te gaan. Dankzij eerlijke begeleiding en de gelegenheid om te vertragen, leerde Menno zo weer te vertrouwen op zijn eigen pad en koos hij uiteindelijk vol vertrouwen voor het zelfstandig ondernemerschap.

De andere kijk op loopbaanmobiliteit

Het werkgelukcontract – het mobiliteitsdienstverband – van Mensium creëert een essentieel rustpunt door tijdelijk de arbeidsovereenkomst van de medewerker over te nemen. Gedurende deze periode, meestal tussen de negen en achttien maanden, (her)ontdekt de medewerker zichzelf en krijgt inzicht in talenten en drijfveren. Dit vormt het fundament voor duurzaam werkgeluk, en biedt werkgevers de kans om goed werkgeverschap te tonen.

Over Mensium

Mensium biedt slimme ondersteuning op het gebied van menselijke mobiliteit, persoonlijke ontwikkeling en loopbaanbegeleiding door zorg te dragen voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers binnen de overheid en het onderwijs. Meer weten? Neem contact op via www.mensium.nl.