Artikel
10 sep '24
10 september '24
4 min

De ideale start van een duurzame arbeidsrelatie

Het ontwikkelen van onboardingstrajecten door werkgevers krijgt de laatste jaren meer vorm. Hoe mooi, en effectief, zou het zijn als er ook steeds meer aandacht komt voor de individuele behoeften en talenten van de medewerker in deze eerste (aanloop)periode? Kortom; het is tijd voor de volgende stap in onboarding en die maak je door amplitief te denken en werken. In dit artikel geeft Ellen van Dieren van Talent College inzicht in hoe een amplitieve onboarding eruitziet en geeft ze concrete tips.

Welkom in ons bedrijf

Stel je eens voor… In de aanloop naar jouw eerste werkdag voel jij je al meer dan welkom door jouw nieuwe werkgever. Is het door een feestelijk moment van het contract tekenen, een welkomstkaart of een online game om je collega’s te leren kennen. Je hebt in ieder geval zin in je eerste werkdagen en merkt op dat je geen strak inwerkprogramma moet volgen, maar dat er echt tijd is voor jou. Tijd voor gespreksmomenten waarin de belangrijkste onderwerpen van een ideale start worden besproken en met jou afgestemd hoe je dit alles eigen kunt maken. Er wordt naar je geluisterd, er is erkenning voor jouw leerstijl en ruimte om zaken vanuit jouw talenten op te pakken. Dit geeft zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je snel kunt uitblinken in wie je bent!

Dit is voor ons een beschrijving van de gewenste situatie die we willen bereiken in die eerste periode geeft Ellen van Dieren aan. Direct oprechte verbinding met elkaar maken als ideale start van een duurzame samenwerking. En in deze gewenste situatie tref je 3 kenmerken van amplitief denken en werken: bottom-up werken, waarderend perspectief en ruimte gevend voor talentgericht werken. Allemaal met de bedoeling om het welzijn te vergroten en hiermee beter functioneren en een grotere bijdrage aan organisatiesucces te bereiken.

3 tips voor amplitieve onboarding

Werving & selectie en onboarding amplitief aanpakken is ons advies vanuit Talent College. Want voor ons start onboarding al vanaf het moment dat je ‘Ja’ zegt tegen elkaar na een succesvolle procedure. Hierbij een aantal tips om zelf amplitief aan de slag te gaan:

1. Sta stil bij de bedoeling van onboarding

Alles begint bij het scherp hebben van het waarom je iets doet en wat je ermee wil bereiken. Ga intern dus eens met elkaar (HR, recruitment, managers, medewerkers) in gesprek wat jullie bedoeling is van onboarding. Willen we iemand zo snel mogelijk ready maken voor the job en de bedrijfscultuur aanleren? Of juist verbinding maken en ruimte geven voor talengericht werken? Stel jouw visie op onboarding op, die natuurlijk in lijn moet liggen met jouw visie op werving & selectie en talentmanagement. Allemaal basiselementen van een amplitieve HR-strategie.

2. Stop met ’one size fits all’ onboarding

Ieder mens is uniek, heeft andere talenten, behoeften en leerstijlen zoals we je net hebben laten zien in de beschrijving van de ideale situatie. Maak daarom van je onboarding geen dichtgetimmerd plan van alleen maar dingen die de medewerker moet in z’n eerste week. Er is weinig fun aan het moeten en alleen maar afvinken van een checklist. Maak ruimte voor het samen in gesprek gaan en behoefte ophalen bij jouw medewerker. Natuurlijk kan een checklist wel handig zijn, maar gebruik dan de checklist amplitieve onboarding. Hierin staan ook welke vragen de manager kan stellen aan de nieuwe collega om de nodige inzichten te krijgen.

3. Werk met een cultuurboek

Als je amplitieve onboarding snapt dan stop je snel met het traditionele personeelshandboek wat vaak een curatieve focus heeft met onderwerpen als ziekteverzuim protocol, uitleg van de overwerkregeling, gedragscodes etc. Met het cultuurboek bereiken we de amplitieve en positieve focus. Het is een interactief document waarin staat beschreven hoe we met elkaar samenwerken en wat we als werkgever doen om jou te stimuleren, faciliteren en motiveren om uit te blinken in wie je bent. En natuurlijk zit er ook een deel bij met de wettelijke verplichtingen, alleen zien wij die als bijlage die je leest indien van toepassing.

Als laatste wil ik je nog meegeven dat een amplitieve onboarding alleen werkt als het past bij jouw organisatiecultuur. We kunnen bijvoorbeeld een mooi cultuurboek met je opstellen, maar als je in de praktijk nog traditioneel en met huisregels werkt dan klopt het plaatje niet. En dat is vaak de grootste reden van vroegtijdig stoppen met een nieuwe baan: het was in de praktijk toch anders dan verwacht… Voorkom dit door te investeren in een amplitieve onboarding waar ruimte is voor echte verbinding.

Lieke Jansen
Hoofdredacteur