Uit een recente analyse door Driessen Groep, gebaseerd op de uitkomsten van de sinds 2018 actieve werkgeluktest, blijkt een opmerkelijke daling in het werkgeluk van Nederlandse werkenden. In zes jaar tijd is het gemiddelde cijfer voor werkgeluk gezakt van 6,9 in 2018 naar een alarmerende 5,3 in 2024. Deze cijfers roepen serieuze vragen op over de onderliggende factoren die bijdragen aan deze daling.
De werkgeluktest, oorspronkelijk ontworpen om werkenden inzichten en adviezen te bieden voor het verbeteren van hun werkgeluk, heeft dankzij de deelname van tienduizenden werkenden een schat aan data verzameld. In 2024 heeft Driessen Groep deze data voor het eerst geanalyseerd om de trends in werkgeluk gedurende de afgelopen zes jaar in kaart te brengen.
Een belangrijke vraag uit de test — ‘Hoe gelukkig ben je met je werk en werkomstandigheden?’ — laat een verontrustend beeld zien. Was het gemiddelde antwoord in 2018 nog een 6,9, in 2024 is dit gedaald naar een bedenkelijke 5,3. Jeroen Driessen, CEO van Driessen Groep, schrikt van deze cijfers: “Het is opvallend dat het gemiddelde werkgeluk zo laag uitvalt.”
De resultaten uit de werkgeluktest wijken aanzienlijk af van andere landelijke onderzoeken, wat extra aandacht en analyse vereist. Prof. dr. Martijn Burger van het Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO) suggereert dat de daling mogelijk gerelateerd is aan toegenomen werkbelasting en een groeiende onzekerheid op de arbeidsmarkt. “We staan voor de uitdaging om te begrijpen of er werkelijk sprake is van een bredere neerwaartse trend in werkgeluk,” voegt Burger toe. “Daarvoor is aanvullend onderzoek onder de respondentengroep noodzakelijk.”
Het teruglopende werkgelukcijfer kan volgens Driessen wijzen op dieperliggende problemen binnen organisaties, zoals een hoge werkdruk of een mismatch tussen persoonlijke waarden en de bedrijfscultuur. Dit biedt een kans voor werkgevers om proactief te handelen door een veilige en ondersteunende werkcultuur te creëren waarin werkgeluk centraal staat.
“Het is belangrijk om werkgeluk bovenaan de agenda te plaatsen en concrete stappen te ondernemen om het te verbeteren,” benadrukt Jeroen Driessen. “Werknemers hebben ook een verantwoordelijkheid, maar het is aan werkgevers om een rol te pakken in het creëren van de juiste omstandigheden.”
Driessen Groep beschouwt deze ontdekking als een duidelijk signaal dat om verdieping vraagt. “Het is belangrijk om te achterhalen wat er precies speelt, zodat we samen met werkgevers en werknemers gericht kunnen werken aan het vergroten van werkgeluk in Nederland. Driessen Groep zet zich met overtuiging in voor deze missie.”
De werkgeluktest is door Driessen Groep uitgebracht in 2018. Sindsdien is er data verzameld die in de zomer van 2024 is geanalyseerd. Dit onderzoek is gebaseerd op de antwoorden van 33.702 deelnemers. 75% van de deelnemers is vrouw en 25% is man. Het gaat om scores van verschillende personen door de tijd heen, niet dezelfde personen door de tijd. De werkgeluktest wordt verspreid door uitzendbureau Driessen en kennisplatform Werk&Geluk.