Branded
3 okt '24
3 oktober '24
5 min

Omgaan met persoonlijke uitdagingen van medewerkers, zo doe je dat

Het omgaan met privé-uitdagingen van medewerkers is een gevoelig, maar essentieel aspect voor organisaties. Iedereen wordt vroeg of laat geconfronteerd met 'gewone menselijke uitdagingen', zoals een life-event. Het is belangrijk voor organisaties om deze aspecten niet te negeren, aangezien ze een aanzienlijke invloed kunnen hebben op het welzijn en de prestaties van medewerkers.

Persoonlijke uitdagingen kunnen bijvoorbeeld het verlies van een dierbare of een relatiebreuk zijn. Daarnaast kunnen medewerkers te maken krijgen met levensfaseproblematiek zoals ouderschap, de overgang, mantelzorg en met leefstijl-uitdagingen zoals onvoldoende slaap, ongezonde voeding of te weinig beweging.

Bespreekbaar maken van persoonlijke uitdagingen

Of het nu gaat om gezondheidsproblemen, relatiebreuken, of familieomstandigheden, het delen van deze zaken op de werkvloer kan voor velen een lastig onderwerp zijn. Veel mensen aarzelen, zijn bang voor de gevolgen zoals een gemiste promotie of een verlengd contract dat op het spel staat. Maar ook de reactie van een leidinggevende of het team kan iemand weerhouden om persoonlijke problemen te delen.

Iedereen reageert anders op uitdagingen en dit geldt ook voor alle medewerkers binnen een organisatie. Dit maakt het voor werkgevers en leidinggevenden moeilijk om direct adequaat te anticiperen. Taboes, een gebrek aan kennis, en de verschillen tussen mensen compliceren dit proces nog verder.

Meer dan 70% van het verzuim wordt veroorzaakt door privéomstandigheden

Dit betekent dat de uitdagingen en stressfactoren die medewerkers buiten het werk ervaren, een directe impact kunnen hebben op hun gezondheid en productiviteit op de werkvloer. Wanneer deze privéproblemen niet worden aangepakt of erkend, kan dit leiden tot langdurige afwezigheid, wat zowel voor de medewerker als voor de organisatie nadelige gevolgen heeft.

Het is dus belangrijk om als werkgever niet alleen te focussen op de prestaties en taken van je medewerkers, maar ook aandacht te besteden aan hun persoonlijke welzijn.
“Door vroegtijdig aandacht te besteden aan de persoonlijke omstandigheden van je medewerkers, kun je niet alleen verzuim verminderen, maar ook het welzijn en de betrokkenheid van je medewerkers versterken”, aldus Fleur van den Horn, co-founder van #SAM.

Zo kun je elke medewerker proactief ondersteunen bij hun persoonlijke uitdagingen

Dit zijn vijf bewezen richtlijnen die je kunt volgen om een ondersteunende en effectieve werkomgeving te creëren:

  1. Respect voor privacy en omgaan met taboes
    Begrijp dat rondom privé-uitdagingen vaak taboes hangen en dat niet iedereen openstaat om alles te bespreken. Het is belangrijk om deze keuzes te respecteren. Zorg ervoor dat medewerkers weten waar ze terechtkunnen voor externe hulp door middel van consequente en structurele communicatie, evenals doorverwijzingen door de leidinggevenden naar de beschikbare hulpmiddelen.
  2. Anonimiteit bij aanmelding en deelname
    Het bieden van anonimiteit bij het aanmelden en deelnemen aan ondersteunende activiteiten op privé-uitdagingen kan de drempel verlagen voor medewerkers. Dit voorkomt dat iemand afziet van deelname door sociale taboes. Bovendien zorgt het ervoor dat de werkgever niet weet waaraan een medewerker precies wil deelnemen, wat de privacy verder beschermt.
  3. Zelfregie bij inplannen en keuze van het onderwerp
    Geef medewerkers de regie om zelf te bepalen welke acties ze willen ondernemen en wanneer. Dit helpt bij het matchen van de juiste persoon met de juiste activiteit op het juiste moment, zonder dat je dit zelf volledig hoeft uit te zoeken. Dit vermindert de tijd die je besteedt aan het reactief blussen van brandjes en dit zorgt ervoor dat je van een curatief beleid naar een duurzaam preventief beleid over kan gaan.
  4. Diversiteit in het aanbod
    Analyseer de verschillende levensfases waarin je medewerkers zich bevinden. Zorg ervoor dat je aanbod breed genoeg is zodat iedereen iets specifieks kan vinden dat aansluit bij hun behoeften, op het moment dat ze er klaar voor zijn. Elk individu is uniek en elke dag brengt nieuwe uitdagingen en kansen.
  5. Verdiepend aanbod
    Bied een breed scala aan mogelijkheden om aan mee te doen, zodat medewerkers kunnen kiezen wat past bij hun huidige behoefte en motivatie. Denk hierbij aan groepstrainingen voor herkenning en samen sociaal leren, een-op-een coaching voor een intensievere begeleiding, of eenmalige workshops voor inspiratie en algemene persoonlijke ontwikkeling.

#SAM wil preventie inclusief maken voor iedereen

#SAM biedt betaalbare preventieve groepstrainingen aan, zodat ze toegankelijk zijn voor alle medewerkers binnen elke organisatie. De trainingen zijn ontworpen met begrijpelijke en overzichtelijke inhoud, waardoor het eenvoudig is om deel te nemen. Hierdoor zijn ze geschikt voor mensen van elk niveau, zodat iedereen de kans krijgt om zich te blijven ontwikkelen en veerkrachtiger in het leven te staan.

Over #SAM

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met #SAM, specialist in preventieve groepstrainingen gericht op de privé uitdagingen van medewerkers. Door de anonieme inschrijving en door te werken in groepsverband met ‘lotgenoten’ vanuit andere organisaties is er veel herkenning en zorgen we voor een veilige omgeving om je persoonlijke verhaal te delen en hieraan te werken. Door 12 weken met elkaar aan de slag te gaan zorgen we tevens voor een duurzame gedragsverandering. Bekijk de website van #SAM voor meer informatie en hoe je de trainingen eenvoudig kunt toevoegen aan het huidige aanbod.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.8 / 2. Aantal stemmen 5

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.