Op geen enkele balans vind je de waarde van medewerkers terug, terwijl zij doorgaans de belangrijkste en meest waardevolle bron zijn voor een onderneming. Panden, auto’s, tegoeden, voorraden – die krijgen allemaal een plek op de balans. Maar de waarde van kennis, ervaring, netwerk, samenwerking, expertise of zelfs het risico op arbeidsongeschiktheid? Niet terug te vinden.

En dat is vreemd.

De verborgen waarde van medewerkers

Medewerkers kosten geld, maar ze leveren ook geld op. Waarde wordt niet alleen gecreëerd door een verkoopafdeling die deals sluit of een inkoopafdeling die slim onderhandelt. Waarde ontstaat in teams, in samenwerking, bij het koffiezetapparaat, tijdens een spontaan overleg of een goed georganiseerd teamuitje. Het is die alledaagse dynamiek tussen mensen die de waarde van een bedrijf vergroot.

Maar hoe meet je zoiets? Hoe kwantificeer je bevlogenheid, betrokkenheid, of werkgeluk? Het zijn allemaal begrippen die moeilijk te vertalen zijn naar een financieel cijfer. Toch zijn ze essentieel voor succes.

Kwantificeren van verzuim

Laten we een voorbeeld nemen. Stel, een bedrijf heeft een loonsom van 10 miljoen euro en een verzuimpercentage van 5 procent. Dan komt dat neer op 500.000 euro aan directe verzuimkosten. Maar hier houdt het niet op. Werkelijke schade ligt vaak hoger, door wat ook wel roze verzuim wordt genoemd: medewerkers die wel aanwezig zijn, maar niet optimaal presteren door bijvoorbeeld demotivatie, stress of gezondheidsklachten.

Roze verzuim kan de productiviteit van een medewerker drastisch verlagen. Als slechts 10 procent van de medewerkers bijvoorbeeld niet op volle kracht draait, kan dat neerkomen op nog eens 500.000 euro aan productiviteitsverlies. Hierdoor verdubbelen de kosten gemakkelijk tot 1 miljoen euro. En deze potentiële schade blijft vaak onder de radar, omdat het niet tastbaar of direct zichtbaar is.

De waarde op de balans zetten

Wat zou er gebeuren als we de loonsom die productief is als een asset op de balans zetten, met daarnaast het potentieel om dat te verbeteren? Stel, een bedrijf waardeert zijn personeel vanaf het begin op 100 procent van de loonsom, minus het productiviteitsverlies door verzuim. De formule zou er als volgt uitzien:

Waarde van personeel = 100% van de loonsom – ((verzuimpercentage * loonsom) x 2)

Met deze aanpak wordt duidelijk dat investeren in medewerkers, in hun bevlogenheid, werkgeluk en duurzame inzetbaarheid, directe impact heeft op de waarde van het bedrijf. Maar bedenk je ook eens wat gebeurt er als je niet investeert? Stel dat bevlogenheid, betrokkenheid en werkgeluk volledig wegvallen. Wat zou dat betekenen voor je onderneming? Productiviteit zou kelderen, personeelsverloop zou stijgen en ontevreden klanten zouden een negatieve impact hebben op je reputatie en winstgevendheid. Hoewel het wellicht een utopie lijkt om medewerkers als harde waarde op de balans te zetten, is de boodschap wel duidelijk: investeren in personeel is lonend. En juist dat maakt het onmogelijke mogelijk.

Duurzame inzetbaarheid als sleutel

Duurzame inzetbaarheid draait om het optimaal benutten van het menselijk kapitaal binnen een organisatie. Dit concept bestaat uit drie belangrijke pijlers: amplitie, preventie en curatie. Amplitie richt zich op het versterken van welzijn en bevlogenheid. Preventie op het voorkomen van uitval en gezondheidsproblemen. En curatie op het begeleiden van medewerkers bij herstel en re-integratie.

Veel organisaties die investeren in duurzame inzetbaarheid, boeken indrukwekkende resultaten. Zo heeft een grote financiële instelling haar verzuimkosten met 20 procent weten te reduceren door in te zetten op amplitie: coachingstrajecten, vitaliteitsprogramma’s en het actief stimuleren van loopbaanontwikkeling. Een productiebedrijf richtte zich juist op preventie door vroegsignaleringstrainingen te geven aan leidinggevenden, met als resultaat een significant lager ziekteverzuim. Ook zijn er organisaties die curatie sterk hebben verbeterd door intensieve re-integratietrajecten aan te bieden, waardoor medewerkers sneller weer productief zijn.

In onze praktijk merken we dat veel bedrijven worstelen met het opzetten van een effectief duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Ze weten vaak niet waar te beginnen of hoe ze deze pijlers succesvol kunnen integreren in hun organisatiecultuur. Het vereist maatwerk, aandacht en een lange adem.

Tijd om in beweging te komen

Het blijft een interessante gedachte: medewerkers als asset op de balans. Maar zelfs als dat nooit realiteit wordt, blijft het essentieel om te investeren in de mensen die een bedrijf draaiende houden. Zonder bevlogenheid, betrokkenheid of werkgeluk zakt de productiviteit in, stijgt het personeelsverloop en verliezen klanten hun vertrouwen.

Wil je weten hoe je deze uitdagingen kunt aanpakken? Met onze podcastserie ‘HR zonder filter’ gaan we het gesprek aan zonder belemmeringen. Alle onderwerpen moeten besproken kunnen worden, zonder filter. In de eerste afleveringen gaat Kirsten de Roo in gesprek met organisatiepsycholoog Merel Feenstra en mijzelf over duurzame inzetbaarheid en leiderschap. De eerste afleveringen zijn nu online beschikbaar op Spotify.

Wil je meer weten over duurzame inzetbaarheid? Kijk dan op de website van Howden.

Dit artikel is geschreven door Daniel Rijnbeek, Sr. HR Consultant en RADi werkzaam bij Howden.