Artikel
28 apr '25
28 april '25
5 min

Vitaliteit als prioriteit: de belangrijkste arbeidsvoorwaarde in 2025?

Stel je voor: een werkplek waar vitaliteit de norm is en medewerkers bruisen van energie, zelfs nu de pensioenleeftijd steeds hoger wordt. Langere werkuren en een hogere pensioenleeftijd kunnen leiden tot meer stress en gezondheidsproblemen. Dit vergroot vervolgens weer het risico op ernstig overgewicht (VU, 2025). Vitaliteit wordt dus steeds belangrijker. Als werkgever kun je dit doen door vitaliteit een belangrijke plek te geven binnen de arbeidsvoorwaarden van medewerkers. Hoe doe je dat? En hoe bevorder je vitaliteit überhaupt?

Uit onderzoek van Volksgezondheid en Zorg blijkt dat in 2024 ruim 50 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder ernstig overgewicht had (VZinfo, 2024). Daarom is het essentieel dat we met z’n allen meer gaan investeren in gezondheid en vitaliteit.  

Wat is vitaliteit?

Als je vitaal bent, dan heb je energie en veerkracht. Op het werk, maar ook in je privéleven. Vitaliteit gaat over goed in je vel zitten – fysiek, mentaal en emotioneel – én over het gevoel dat wat je doet ertoe doet. Het draait dus niet alleen om een fit lichaam, maar ook om een scherpe geest, emotionele balans en zingeving.

Vitaal zijn draagt bij aan een betere fysieke en mentale gezondheid, wat resulteert in meer energie, minder ziekteverzuim en een sneller herstel van stress en vermoeidheid. Vitale medewerkers zijn ook productiever: ze kunnen zich beter concentreren, zijn creatiever en hebben een hogere werkmotivatie. Dit leidt weer tot betere prestaties en resultaten voor de organisatie. Daarnaast ervaren medewerkers die zich vitaal voelen meer werkplezier en zijn ze meer betrokken bij hun werk. Dit verhoogt de tevredenheid en loyaliteit, en zorgt voor minder verloop en het beter kunnen inzetten van talent.

Vitaliteit versterkt wendbaarheid, motivatie en werkgeluk

Vitaliteit helpt medewerkers ook om beter om te gaan met veranderingen en uitdagingen, waardoor ze flexibeler zijn en zich sneller kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Dit is cruciaal in een dynamische werkomgeving. Medewerkers die betekenis en doel in hun werk vinden, zijn gemotiveerder en voelen zich meer verbonden met de organisatie. Dit draagt bij aan een positieve werkcultuur en een gevoel van voldoening. Door te investeren in vitaliteit creëren bedrijven niet alleen een gezonde werkomgeving, maar ook een cultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd en ondersteund voelen. Dit zal niet alleen leiden tot een hogere productiviteit, maar ook tot een vermindering van verzuim en verloop (Hoijdonck, 2024). Des te meer reden om veel aandacht te geven aan de vitaliteit van je medewerkers!

Hoe maak je van vitaliteit een arbeidsvoorwaarde?

Vitaliteit integreren op de werkvloer kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld zo:

  1. Persoonsgebonden vitaliteitsbudget
    Geef medewerkers een jaarlijks budget dat ze kunnen besteden aan hun eigen vitaliteit. Denk hierbij aan coaching, cursussen zoals mindfulness of andere activiteiten die hun vitaliteit bevorderen. Dit stelt medewerkers in staat om zelf te kiezen voor activiteiten die het beste aansluiten op hun eigen behoeften en voorkeuren. Onderzoek vooraf in hoeverre de Werkkostenregeling hierbij een (fiscaal) steuntje kan zijn.
  2. Online platform met leefstijltips
    Bied een platform aan waar medewerkers tips en adviezen kunnen vinden over gezonde voeding, fysieke activiteiten en hoe ze hun mentale gezondheid kunnen verbeteren. Dit platform kan ook webinars en workshops aanbieden om medewerkers te ondersteunen in hun welzijn.
  3. Gezonde voeding aanbieden
    Zorg voor gratis vers fruit op de werkvloer en gezonde maaltijden in het bedrijfsrestaurant. Is dat te duur? Overweeg dan om het bijvoorbeeld één keer per maand aan te bieden. Door gezonde opties aan te bieden, kunnen medewerkers betere keuzes maken. Dit geeft hun meer energie gedurende de werkdag en stimuleert hen om gezond te eten. Een gezonde maaltijd wordt zo de norm.
  4. Ergonomische werkplekken
    Voorzie medewerkers van ergonomische werkplekken, zoals verstelbare bureaus en kantoorstoelen, om lichamelijke klachten te voorkomen. Stimuleer daarnaast korte pauzes om regelmatig in beweging te komen en een goede werkhouding te behouden. Dit moet sowieso vanwege de Arbowet, maar door bijvoorbeeld ergocoaches hierbij te betrekken gaat het thema meer leven.
  5. Sportabonnementen en bedrijfsuitjes
    Vergoed (deels) sportabonnementen en organiseer actieve bedrijfsuitjes, zoals wandeltochten, paddeltoernooien, of andere ludieke sportieve activiteiten. Dit moedigt medewerkers aan om actief bezig te zijn met hun fysieke en mentale gezondheid en bevordert de teamgeest en samenwerking.
  6. Flexibele werktijden en werkplekken
    Bied flexibele werktijden aan en, indien mogelijk, de optie om hybride te werken. Hierdoor kunnen medewerkers beter hun werk-privébalans bepalen, wat bijdraagt aan hun tevredenheid en productiviteit.

Van vitaliteit naar productiviteit, een win-win voor iedereen

Door vitaliteit centraal te stellen in de arbeidsvoorwaarden (en hier ook echt hoge prioriteit aan te geven) creëer je een werkomgeving waarin iedereen zich energiek, gewaardeerd en gemotiveerd voelt. Dit leidt niet alleen tot een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim, maar ook een win-winsituatie waarin zowel werkgevers als medewerkers kunnen floreren. Gezonde en gelukkige medewerkers dragen bij aan het succes van het bedrijf, terwijl werkgevers profiteren van een dynamische en veerkrachtige omgeving. Kortom, investeren in vitaliteit is investeren in de toekomst voor zowel de medewerker als de organisatie. Slimme arbeidsvoorwaarden zijn daarbij een steuntje in de rug!

Dit artikel werd geschreven door Ivo Hallegraeff, jurist en trainer bij RAP