Artikel
2 apr '13
2 april '13
2 min

De toekomst van het onderwijs

Eerder deze maand werd er in een internationale onderwijstop door minister Jet Bussemaker van onderwijs en staatssecretaris Sander Dekker gesproken over de toekomst van de onderwijssector.

Nederland ten opzichte van de wereld
Investeren in onderwijs is volgens Dekker van vitaal belang voor Nederland en de positie in de wereld. Op dit moment scoort Nederland hoog op het begeleiden van kwetsbare leerlingen, maar laag op het benutten van talent. Terwijl we er juist voor moeten zorgen dat leraren het maximale uit zichzelf halen, om op die manier leerlingen uit te kunnen dagen.

Lerarenregister
Om de kwaliteit te waarborgen en talent te ontwikkelen is er tijdens de onderwijstop onder andere gesproken over de invoering van een lerarenregister waarin leraren hun competenties kunnen bijhouden. Blijven de leraren in bepaalde competenties achter, dan moeten ze zich bijscholen. Dit systeem staat nu nog in de kinderschoenen, terwijl dat bij artsen of notarissen al heel gebruikelijk is.

Nationaal Onderwijsakkoord en de herziening van de arbeidsvoorwaarden
Alles bij elkaar wordt er dit jaar 344 miljoen geïnvesteerd in het basis en voortgezet onderwijs. Er is onder andere geld gereserveerd voor een Nationaal Onderwijsakkoord met het onderwijsveld, waar de herziening van de arbeidsvoorwaarden voor leraren een onderdeel van uit moet maken.

Afgelopen woensdag is tijdens een debat in de Tweede Kamer nogmaals gewezen op het belang van deze herziening. Een aantal zaken in de huidige CAO zijn namelijk niet meer van deze tijd. Zo gaat er veel geld zitten in regelingen voor ouderen die thuis zitten, terwijl juist beginnende leraren een ervaren coach nodig hebben. Als oudere leraren actief blijven in het onderwijs ontstaat daar ook ruimte voor jongere docenten om zich te blijven ontwikkelen. Moderne arbeidsvoorwaarden geven ruimte voor beter onderwijs. Verder wordt er ook geïnvesteerd in een professionele cultuur: scholing, vakbekwaamheidsonderhoud, meer samenwerking en elkaar aanspreken.

Bron: nu.nl