In april is de werkloosheid opgelopen tot 8,2% van de beroepsbevolking. Dit betekent dat 650.000 mensen werkloos zijn, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Opvallend is dat zelfs in de zorgsector voor het eerst in ruim 40 jaar het aantal banen teruggelopen is, met name de kinderopvang en de thuiszorg worden getroffen.
‘Slechts’ 97.000 vacatures
Uit recente cijfers van het CBS blijkt ook dat het aantal beschikbare vacatures de afgelopen 10 jaar nog niet zo laag geweest is als eind maart. Er stonden 97.000 vacatures open, dat waren er 5.000 minder dan een kwartaal eerder. De sterkste afname was te zien in de zorg, waar het aantal vacatures met 2.000 afnam tot 13.000. Alleen in het openbaar bestuur was sprake van een stijging, eind maart waren er 5.000 openstaande vacatures in deze sector.
Zelfs de zorg getroffen
Sinds de eerste meting in 1970 is het nog nooit voorgekomen dat het aantal banen in de zorg op jaarbasis terugliep. Met name in de kinderopvang neemt de werkgelegenheid af als gevolg van faillissementen. In het eerste kwartaal zijn 51 kinderopvangbedrijven failliet gegaan door bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag, bijna 3 keer zoveel als vorig jaar in dezelfde periode. Ook in de thuiszorg, waar banen op de tocht staan door de voorgenomen bezuinigingen, is het aantal medewerkers iets gedaald.
Zorgelijke ontwikkeling
Corrie van Brenk, voorzitter van vakbond Abvakabo FNV, spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. ‘Altijd hadden we gedacht dat de zorg een groeisector was, maar nu worden we om de oren geslagen. En het wordt alleen maar erger. Het gaat de verkeerde kant op. Vanwege de vergrijzing hebben we in de toekomst meer mensen nodig in de zorg. Als je die werknemers nu kwijtraakt, krijg je ze nooit terug’, aldus Van Brenk.
Bron: CBS, P&O Actueel