Nederlanders werken vaak en graag in deeltijd, zo blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Opvallend daarbij is dat de afgelopen 10 jaar in Nederland ook mannen steeds vaker een deeltijdbaan hebben. Overigens heeft Nederland vergeleken met andere Europese landen nog altijd een hoog percentage vrouwen dat in deeltijd werkt. Eurocommissaris Viviane Reding (Burgerrechten) waarschuwt dat vrouwelijk talent op de arbeidsmarkt in heel Europa te weinig benut wordt.
In de EU ligt het aandeel parttimers gemiddeld op ongeveer 20%. Nederlanders werken volgens Eurostat veel meer in deeltijd dan welk ander Europees land dan ook: bijna 50%. Bovendien geeft slechts 3,3% van de deeltijdwerkers in Nederland aan graag meer uren te kunnen en willen werken. Dit is veruit het laagst van alle 27 EU-landen, het gemiddelde ligt op 21,4%.
Ruim 4 miljoen mannen van 15 tot 65 jaar maken deel uit van de werkzame beroepsbevolking, het merendeel van hen heeft een voltijdbaan (35 uur of meer per week): 83%. Het aandeel met een deeltijdbaan van 20 tot 35 uur per week neemt echter toe. Begin 2001 had nog 10% van de werkende mannen zo’n deeltijdbaan, inmiddels is dat 14%. Met name mannen van 15 tot 25 jaar zijn vaker in deeltijd gaan werken. Het aandeel jonge werkende mannen met een deeltijdbaan groeide van 30% begin 2001 tot 46% in het derde kwartaal van 2012.
De Luxemburgse Viviane Reding (Eurocommissaris Burgerrechten) is niet enthousiast over het hoge percentage vrouwen dat in Nederland in deeltijd werkt: “Parttime werk is alleen goed voor de korte termijn, niet voor de verdere carrière van een vrouw.” Zij waarschuwt ervoor dat Europa in rap tempo vergrijst. “We kunnen het ons niet veroorloven dat talentvolle vrouwen bij bedrijven aan de kant blijven staan, dat is echt absurd.”
Reding werkt momenteel aan Europese wetgeving waarin het grote beursgenoteerde bedrijven wordt verplicht om minstens 40% vrouwen in het bestuur op te nemen. Een maatregel die de Nederlandse overheid begin dit jaar tevergeefs probeerde te blokkeren. Brussel moet zich hier niet mee bemoeien, is de perceptie in Den Haag. Bovendien heeft Nederland al een eigen zogenaamde ‘vrouwenquotum’. Bedrijven met een Raad van Bestuur moeten verplicht 30% vrouwen in loondienst hebben.
De positie van vrouwen op de arbeidsmarkt kwam recent eerder in het nieuws toen minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) uitsprak dat werkloze vrouwen minder financieel afhankelijk moeten zijn van hun man, omdat 1 op de 3 huwelijken strandt. Lees meer hierover in het artikel: Moet een vrouw voor eigen inkomen zorgen?.
Bron: Eurostat, nu.nl, P&O Actueel