Artikel
12 aug '13
12 augustus '13
2 min

Half miljoen mensen letsel door arbeidsongeval

In 2012 liepen 478.000 medewerkers lichamelijk letsel of geestelijke schade op door een ongeval tijdens het werk. Bijna de helft van hen verzuimde hierdoor ten minste één dag. Bij een derde duurde het ziekteverzuim vier dagen of langer. Dit blijkt uit recent verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld krijgt jaarlijks 7% van de medewerkers een arbeidsongeval, dit percentage is al jaren vrij stabiel.

Lichamelijke en/of geestelijke schade?
In het merendeel van de gevallen (bijna 70%) liep de medewerker alleen lichamelijk letsel op, zoals een wond, botbreuk, verstuiking of verbranding. Bij ruim 20% ging het uitsluitend om geestelijke schade, zoals psychische schade door bedreiging of agressief gedrag. Bij de overige 10% was sprake van zowel lichamelijk letsel als geestelijke schade.

Bouwvakkers en horecamedewerkers groter risico
Vooral medewerkers in de bouw en in de horeca hebben een grotere kans op een arbeidsongeval. Respectievelijk 9% en 11% van de medewerkers in deze bedrijfstakken waren in 2012 betrokken bij een ongeluk tijdens het werk. In de horeca leidde het merendeel van de ongevallen echter niet tot ziekteverzuim, of duurde het verzuim korter dan één dag. In de bouw was het aandeel ongevallen met één dag of langer verzuim juist het hoogst.

Mannen versus vrouwen
Mannen zijn vaker betrokken bij een arbeidsongeval met lichamelijk letsel dan vrouwen, terwijl vrouwen juist naar verhouding meer te maken hebben met geestelijke schade. Dit hangt volgens het CBS onder meer samen met de sectoren waarin mannen en vrouwen werken. Vrouwen hebben vaker een baan in sectoren waarin relatief veel ongevallen met geestelijke schade plaatsvinden, zoals de zorg en het onderwijs. Mannen werken vaker in de bouw, waarin betrekkelijk veel arbeidsongevallen voorkomen met lichamelijk letsel.

Bron: CBS

Monetta Driessen
HR-redacteur