Werkloosheid, een onderwerp dat wekelijks ter sprake komt in het nieuws. Inmiddels is ruim 8,7 procent van de beroepsbevolking werkloos. In de maand mei bedroeg de werkloosheid nog 8,3 procent van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen nadert de 400 duizend. De werkloosheid is iets sneller opgelopen dan verwacht en groeide naar verhouding het hardst in het onderwijs.
Dit blijkt uit de cijfers van het CBS. Voornamelijk onder jongeren in het onderwijs is veel werkloosheid. Ruim 3.300 werknemers uit het onderwijs hebben in juli een WW-uitkering aangevraagd. Dit is een explosieve toename. Veel van de werknemers zijn jonger dan 30 jaar.
Explosieve toename
De reden van de explosieve toename is een combinatie van teruglopende leerlingen, stille bezuinigingen en doorwerkende oudere collega’s. De stijging van het aantal werkloze onderwijzers is opmerkelijk, omdat het onderwijs de meest vergrijsde sector is. Ongeveer een kwart van de onderwijzers en docenten is 55 jaar of ouder. Op de basisscholen alleen al zijn er 36 duizend 55-plussers.
2017
De stijgende werkloosheid in het onderwijs zet zich naar verwachting voorlopig door volgens het UWV en de onderwijsbond AOb. Het UWV verwacht daarnaast dat de werkloosheid in het onderwijs pas rond 2017 af neemt. In dat jaar is de grootste leerlingendaling achter de rug en bereikt het aantal personen dat met pensioen gaat zijn hoogtepunt. Vanaf dat punt worden er zelfs personeelstekorten in het basisonderwijs verwacht.
Bron: CBS en Volkskrant