Artikel
23 sep '13
23 september '13
3 min

Steeds meer werklozen starten als zzp’er

Een steeds groter wordende groep werknemers kan na hun ontslag geen baan in loondienst vinden en gaat als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag, meldt het economische bureau van ING. Bovendien kom je bij een aantal beroepen, zoals bouwvakkers en tekstschrijvers, bijna alleen nog als zzp’er aan werk. Interessant om eens stil te staan bij de vraag of het hier gaat om een noodgedwongen keuze, of toch een stap uit vrije wil? En hoe verschilt de ‘nieuwe’ zzp’er van de ‘klassieke’ zzp’er?

Toename starters van 1,5%
Zo’n 69 duizend starters zijn in de eerste helft van het jaar een nieuw bedrijf begon, dit is een toename van 1,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging komt vooral voor rekening van werknemers die na hun ontslag, al dan niet noodgedwongen, aan de slag gaan als zzp’er. Net als in voorgaande perioden zijn de meesten aan het werk gegaan in de zakelijke dienstverlening (29%), de detailhandel (11%) en de bouw (10%). Ook de gezondheidszorg is populair onder starters (10%). Ondanks de stijging blijft de verwachting dat het aantal starters over het hele jaar vergelijkbaar met vorig jaar zal zijn, rond de 121 duizend.

Bewuste keuze?
Het besluit om als zzp’er aan de slag te gaan, lijkt lang niet altijd een noodgedwongen stap te zijn wanneer mensen na hun ontslag geen nieuwe baan in loondienst kunnen vinden. Veel zogenoemde ‘nieuwe’ zzp’ers, zoals adviseurs, ict’ers en bouwvakkers, zijn juist vooral vanwege de uitdaging aan de slag gegaan als zelfstandige. Dit blijkt uit onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) samen met TNO eind vorig jaar uitvoerde.

‘Nieuwe’ zzp’er: zoekt uitdaging en flexibele werktijden
Voor nieuwe zzp’ers is het zoeken van een nieuwe uitdaging de belangrijkste reden om voor een bestaan als zelfstandige te kiezen. Een belangrijke overweging is bovendien dat zij zelf willen bepalen hoeveel en wanneer ze werken. Andere redenen, zoals niet (meer) voor een baas willen werken, geen geschikte baan als werknemer kunnen vinden of meer kunnen verdienen als zelfstandige, spelen volgens het onderzoek een minder belangrijke rol.

‘Klassieke’ zzp’er: ‘omdat zij dat altijd al wilden’
Voor ‘klassieke’ zzp’ers zoals winkeliers en boeren (die goederen of grondstoffen verkopen) zijn een nieuwe uitdaging en flexibele werktijden van minder belang. Beroepen van klassieke zzp’ers bieden daarvoor vaak ook minder mogelijkheden. Zij zijn juist veelal als zelfstandige begonnen, omdat zij dat altijd al wilden.

Bron: PW De Gids, CBS (Zelfstandigen Enquête Arbeid)

Monetta Driessen
HR-redacteur