De zorg werd jarenlang gezien als de banenmotor van Nederland. Een paar jaar geleden was zelfs de verwachting, mede ingegeven vanuit de vergrijzing, dat er de komende 10 jaar honderdduizenden mensen nodig zouden zijn in de zorg. Hoe anders is de situatie nu.
Het aantal WW-uitkeringen in de zorg- en welzijnssector is het afgelopen jaar gestegen met 46 procent, van 45.500 naar 66.400. Daarnaast gaan 15 van de 17 HBO-opleidingen verpleegkundige het komend jaar een studentenstop instellen. Mede door de bezuinigingen is er minder vraag naar stagiaires en zijn de kansen op een baan een stuk kleiner.
Volgens arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV neemt de onzekerheid bij zorginstellingen toe en sorteren ze nu alvast op de veranderingen die eraan zitten te komen. Door de veranderingen van de gemeentelijke budgetten weten zorginstellingen niet waar ze financieel aan toe zijn. Dit vormt voor hen aanleiding om mensen al te ontslaan. De verwachting is dat de rust wel weer wat terugkeert in 2015. Dan heeft de Rijksoverheid haar welzijns- en zorgtaken overgeheveld naar de gemeenten.
Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, maakt duidelijk dat de zorgsector in ‘zwaar weer’ zit. Volgens hem is het nu de grootste leverancier van de WW. Iedereen dacht een paar jaar geleden nog dat de vraag naar personeel groot zou zijn vanwege de naderende vergrijzing. Door de crisis en de verhoging van de AOW-leeftijd, is de vraag minder groot dan verwacht. Daarnaast blijven mensen langer thuis wonen en worden ze gezonder oud, waardoor er minder mensen nodig zijn in de verzorgingshuizen en ziekenhuizen. De bezuinigingen in de zorg zorgen er nog eens voor, dat er al dan niet gedwongen afscheid moet worden genomen van mensen.
De komende 2 jaar gaan er nog veel ontslagen vallen in de zorg, waarna de behoefte aan personeel weer zal gaan aantrekken, aldus Wilthagen.
Bron: AD Haagse Courant en Telegraaf