De waarde van cultuur voor onze samenleving is groot. Al eeuwen heeft de culturele sector hierin een centrale rol. Cultuur verbindt, biedt plezier en draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen, krimp of vergrijzing. Daarnaast heeft cultuur een socialiserende functie. Om inhoud te geven aan de socialiserende functie van cultuur is het van groot belang dat kinderen in aanraking komen met kunst en cultuur, zelf leren bepalen wat mooi of lelijk is en de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen. Het uitgangspunt is om mens en maatschappij de mogelijkheid te bieden om zichzelf te ontplooien.
Cultuureducatie is daar een voorbeeld van. Kortom, de culturele sector heeft een grote sociale rol in onze huidige maatschappij. Maar wie vormen nu eigenlijk de culturele sector? Uit onderzoek blijkt dat zelfstandige ondernemers, oftewel zzp’ers, met ruim 73% degene zijn die deze sector vertegenwoordigen.
Waarom zijn zzp’ers en de culturele sector zo’n goede match?
De voornaamste reden van deze goede match is, dat een theaterstuk of expositie vaak een rondreizend geheel is. Een stuk is te beschouwen als een tijdelijk project wat zelden bij één schouwburg of museum wordt getoond. Het werken met tijdelijke projecten betekent ook werken met verschillende opdrachtgevers, waardoor een vast contract voor een kunstenaar vaak belemmerend werkt. Opdrachtgevers kunnen door dit soort overeenkomsten juist geld besparen. Wanneer een optreden slechts enkele dagen plaatsvindt, betaalt men alleen de periode dat gebruik wordt gemaakt van de kennis en kunde van de professional.
In de praktijk werken ze binnen de culturele sector veelal met een jaarplanning wat als project wordt uitgezet. Professionals uit deze sector zijn zelden in loondienst van een organisatie, maar werken als zelfstandig ondernemer en laten zich inhuren door bijvoorbeeld verschillende theaters. Door deze samenwerkingsverbanden is een vast dienstverband niet noodzakelijk.
Waar op letten bij het inhuren van een zzp’er?
Bij de inzet van zzp’ers zijn er een aantal zaken waar bijzondere aandacht aan besteed dient te worden. Denk hierbij aan het maken van goede afspraken en contracten, over bijvoorbeeld het gewenste resultaat en tarief. Als organisatie moet ook gedacht worden aan de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) die een zzp’er kan aanvragen.
Meer lezen over alles wat komt kijken bij het inhuren van zzp’ers? Lees dan het volledige artikel op pagina 22. http://www.driessen.nl/files/magazine/2014_jg10_no1.pdf
Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO)