Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft gisteren, maandag 22 september 2014, een wetsvoorstel ingediend waarmee zowel zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) als opdrachtgevers beiden verantwoordelijk worden voor de beoordeling of hun arbeidsrelatie moet leiden tot afdracht van loonbelasting en premies. Dit zou het einde van de nu geldende VAR betekenen. Het doel is om zogenaamde schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Met de invoering van de wet ‘Beschikking geen loonheffingen’ (BGL), maakt de staatssecretaris zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer verantwoordelijk voor het duiden van hun arbeidsrelatie en of er feitelijk sprake is van een dienstverband. Indien dit het geval is, dient de opdrachtgever namelijk loonheffingen af te dragen. Een ZZP’er hoeft overigens niet voor elke opdracht een nieuwe beschikking aan te vragen; bij opdrachten waar werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden gelijk zijn, kan de ZZP’er dezelfde beschikking gebruiken.
De BGL moet de VAR, die nu nog van kracht is, vervangen. Bij de VAR wordt de opdrachtgever niet betrokken; een ZZP’er vraagt een VAR aan bij de Belastingdienst, die op haar beurt beoordeelt of de werkzaamheden van de ZZP’er wel of niet moeten worden aangemerkt als loon. Voor de opdrachtgever is het alleen belangrijk dat de ZZP’er een geldige VAR kan aantonen. Met de invoering van de BGL liggen er dus veel meer verantwoordelijkheden bij de opdrachtgever zelf.
Eerder werd al gesproken over de invoering van de VAR-webmodule. Deze webmodule, weliswaar niet meer gebaseerd op een VAR, zal gebruikt moeten worden bij de aanvraag van een BGL. Een vragenreeks leidt uiteindelijk tot een oordeel onder welke voorwaarden de opdracht wordt uitgevoerd.
Waar in 2013 nog weinig over zelfstandige professionals te vinden was in de miljoenennota, is het in 2014 een stuk uitgebreider aangepakt. De kop van de paragraaf luidt “Sterke groei zelfstandigen zonder personeel zet druk op welvaartsstaat”, waarmee duidelijk wordt dat het kabinet met maatregelen komt om schijnzelfstandigheid en de soms discutabele rol van ZZP’ers het hoofd te bieden. Concrete maatregelen werden in de miljoenennota nog niet genoemd, maar een week na Prinsjesdag is het eerste wetsvoorstel een feit. Het Interndepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) gaat aan de slag met het ZZP-vraagstuk.
Door het wetsvoorstel van Staatssecretaris Wiebes, zullen opdrachtgevers meer verantwoordelijkheden krijgen in de bepaling van de arbeidsrelatie en wellicht een hoger risico lopen op eventuele heffingen. Deze worden nu, indien er sprake van is, verhaald op de ZZP’er als opdrachtnemer.
Heeft u vragen over de (risico’s bij) inzet van ZZP’ers in uw organisatie en bent u benieuwd naar de mogelijkheden die Driessen u hierin kan bieden? Neemt u dan contact op met Michel van Hoeij, divisiemanager Werk, via michel.vanhoeij@driessen.nl of 0492 – 50 66 66.