De iPad wordt door het Gerechtshof Amsterdam niet aangemerkt als een computer. Eerder oordeelde de rechtbank in Haarlem dat de communicatiefunctie van de iPad ondergeschikt was en dat de iPad als computer moest worden gezien. Dit heeft grote invloed op de mogelijkheid om een iPad onbelast te vergoeden aan een medewerker.
Hoger beroep
In hoger beroep heeft het Gerechtshof Amsterdam zich gebogen over de vraag of de IPad een communicatiemiddel is of toch een computer. Dit onderscheid is van groot belang. Als er namelijk sprake is van een communicatiemiddel dan is een zakelijk gebruik van 10% voldoende om deze onbelast aan de werknemer ter beschikking te stellen. Als er sprake is van een computer dan geldt een zakelijk gebruik van 90%. Dit is voor een iPad volgens de belastingdienst niet aan te tonen.
Het gerechtshof bespreekt in haar oordeel de vervaging tussen een communicatiemiddel en een computer. Steeds vaker heeft een telefoon mogelijkheden die tot voor kort slechts op een klassieke personal computer beschikbaar waren. En ook andersom heeft een iPad of een andere tablet steeds meer mogelijkheden op het gebied van communicatie.
Invoermogelijkheden beperkt
Omdat een iPad vooral aangestuurd wordt met touchscreen toetsenbord dat op het beeldscherm verschijnt, is de invoer van gegevens volgens het hof aanzienlijk minder vlot dan bij apparaten die gebruik maken van een klassiek toetsenbord. Deze beperkingen spelen echter niet of nauwelijks een rol bij mobiele communicatie zoals e-mail of internet bezoek maar doen zich vooral voor bij gebruik van functies die niet als communicatie zijn aan te merken zoals het schrijven van langere teksten.
Het beeldscherm en de invoermogelijkheden van een iPad zijn daarmee volgens het gerechtshof dusdanig beperkt dat voor een iPad kan worden aangesloten bij het besluit van de staatssecretaris waarin hij aangeeft dat het beeldscherm en invoermogelijkheden van de smartphone en de Blackberry te beperkt zijn voor langdurig gebruik als computer.
Wat betekent dit voor u?
In deze zaak is er een uitspraak gedaan door het gerechtshof. De belastingdienst kan nog in cassatie gaan. Als uiteindelijk de Hoge Raad als hoogste rechtsorgaan een uitspraak doet, dan kan deze uitspraak als jurisprudentie ook voor andere gelijke gevallen gelden. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de belastingdienst gaat doen. Als u loonbelasting of eindheffing heeft afgedragen over verstrekte iPad’s of soortgelijke tablets dan kunt u hier tegen bezwaar maken. Verwerk in dit bezwaar dezelfde argumenten zoals die in de uitspraak van het hof staan vermeld. Het is op voorhand echter niet aan te geven wat de uitkomst van een dergelijk bezwaar zal zijn omdat de situatie per geval wordt bekeken.