Artikel
27 mrt '13
27 maart '13
2 min

Aanpassing lerarenbeurs biedt kansen voor leraren met flexibel contract

Als het aan het kabinet ligt maken leraren met een flexibel contract vaker aanspraak op de lerarenbeurs.  Dat zeggen minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) tegen NU.nl. Het kabinet trekt daarvoor jaarlijks ruim 60 miljoen uit.

Regeling aangepast
De Regeling Lerarenbeurs voor scholing is op een aantal onderdelen gewijzigd. Deze wijzigingen treden in werking met ingang van de komende aanvraagtermijn (voor het studiejaar 2013 – 2014). De twee belangrijkste wijzigingen in het voordeel van de flexibele leraar of lerares zijn:

  • De toelatingseisen voor invalkrachten zijn verruimd. Op het moment van de subsidieaanvraag moeten zij als invalkracht werkzaam zijn bij een bekostigde onderwijsinstelling óf in de twaalf kalendermaanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag werkzaam zijn geweest bij een bekostigde onderwijsinstelling;
  • De voorwaarde om één jaar na afronding van de opleiding nog werkzaam te zijn bij een bekostigde onderwijsinstelling vervalt.

Lerarenbeurs
De lerarenbeurs is in het leven geroepen om leraren de mogelijkheid te bieden om zich tijdens hun baan verder te ontwikkelen via een bachelor- of masteropleiding. Ook ambulante begeleiders in het speciaal onderwijs maken via dit extra budget kans op een beurs. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld hun onderwijsbevoegdheid halen. Met de beurs moet het vak aantrekkelijker worden. Ook moeten docenten hierdoor breder inzetbaar worden.

Perspectief
“Juist nu moeten we beginnende leraren die niet meteen een vaste aanstelling kunnen krijgen perspectief bieden, zodat het voor hen aantrekkelijk blijft om voor het onderwijs te kiezen”, aldus Bussemaker.

Jaarlijks worden er ruim 8000 beurzen toegekend. Dit jaar wordt er extra geïnvesteerd in de beurzen voor docenten in het voortgezet onderwijs en in het hoger beroepsonderwijs. De nieuwe aanvraagronde voor het komende studiejaar 2013-2014 loopt van 1 april tot en met 15 mei 2013.

Bron: nu.nl, duo.nl