Artikel
14 okt '13
14 oktober '13
2 min

Begrotingsakkoord; belangrijkste zaken voor HRM op een rij

Het kabinet en de oppositiepartijen leken lange tijd nog ver verwijderd van een begrotingsakkoord. Toch zijn de onderhandelingen afgelopen vrijdag positief afgesloten. Vrijdagavond is er een akkoord gesloten over de begroting voor 2014 met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Op enkele punten wordt het sociaal akkoord aangepast.

Sociaal akkoord sneller ingevoerd

Diverse maatregelen uit het sociaal akkoord worden vervroegd ingevoegd. Zo wordt de aanpassing van het ontslagrecht die volgens het sociaal akkoord in 2016 zou ingaan, een half jaar eerder van kracht. Ook de maatregelen ter bescherming van flexwerkers worden een half jaar eerder ingevoerd . Hierdoor komen flexwerkers eerder in aanmerking voor een vast contract en kunnen werknemers bij baanverlies sneller beschikken over het transitiebudget.

Daarnaast is afgesproken dat mensen in de WW in 2015 al na een half jaar een baan onder hun niveau moeten accepteren, een jaar eerder dan afgesproken in het sociaal akkoord. De verplichting voor bedrijven om een half procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen komt al 2015 in beeld. In het sociaal akkoord zou dit pas vanaf 2016 gelden.

Investeren in arbeid

Er komt een lastenverlichting op arbeid. De geplande afbouw van de algemene heffingskorting in de vierde schijf wordt teruggedraaid. Om de relatief grote jeugdwerkloosheid te bestrijden wordt in 2014 en 2015 100 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor de bestrijding daarvan.

De doorwerkbonus voor werkenden van 61 tot 64 jaar wordt vanaf 2015 geschrapt. Het wordt echter wel aantrekkelijker om oudere werknemers in dienst te houden of te nemen. De uitwerking van dit plan wordt uiterlijk eind november duidelijk.

Onderwijs

In het akkoord van kabinet en oppositie is onder meer sprake van 650 miljoen euro extra voor onderwijs. Vanaf 2015 moeten schoolboeken weer gratis zijn, wat de staat 250 miljoen kost. Ook is er in 2016 en 2017 50 miljoen euro extra beschikbaar voor de publieke omroep.

ZZP’ers

Verder wordt de voorgenomen versobering van de aftrek voor zzp’ers teruggedraaid. Wel wil het kabinet schijnconstructies door zzp’ers tegengaan. Dit moet 100 miljoen euro opleveren.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het sociaal akkoord en wat enkele versneld ingevoerde maatregelen inhouden? Bekijk dan ook de samenvatting afspraken uit het sociaal akkoord.

Bron: P&O actueel, nu.nl