Artikel
22 jun '15
22 juni '15
2 min

Bijna helft Nederlandse beroepsbevolking heeft hoogopgeleid werk

Van de werkende Nederlanders heeft 47,5 procent werk op hbo- of wo-niveau. Daarmee zijn we het negende land ter wereld, zo laat The Human Capital Report 2015 zien. Qua kwaliteit van de beroepsbevolking zakte ons land wereldwijd van de vierde naar de achtste plek. Dat komt vooral door de lage arbeidsparticipatie van 55-plussers.

Luxemburg kent de meeste werkenden met hoogopgeleid werk (60 procent). Daarnaast scoren Singapore en Zwitserland goed. Met ‘maar’ 42,2 procent staat de VS op nummer 21. Dat is overigens wel wat anders dan bijvoorbeeld Ghana, waar slechts 10 procent van de beroepsbevolking op hbo- of wo-niveau werkt. In Nederland doet nog geen 10 procent laagopgeleid werk.

Kwaliteit beroepsbevolking

De cijfers komen uit The Human Capital Report 2015, een rapport van het World Economic Forum en de International Labour Organization. Dit rapport geeft op basis van gegevens over vaardigheden, kennis en onderwijs aan wat de kwaliteit van de beroepsbevolking is in de verschillende landen.

Arbeidsparticipatie ouderen

Nederland zakte in het totaalklassement voor de kwaliteit van de beroepsbevolking van de vierde plaats in 2013 naar de achtste plaats in 2015. De oorzaak hiervoor is met name dat Nederlanders vanaf hun 55ste gemiddeld weinig werken. Na hun 65ste is dat helemaal het geval. Voor die leeftijdscategorie staat Nederland op plaats 101 wat arbeidsparticipatie betreft. De verhoging van de pensioenleeftijd komt hier dus nog niet echt terug.

Bronnen: nrcq.nl, Human Capital Report 2015